Griepvaccinatie voorkomt bloedklonters

123-vaccinatie-naald-07-15.jpg

nieuws Mensen die gevaccineerd zijn tegen de griep hebben tot een kwart minder kans op de vorming van bloedklonters in de aders (een veneuze trombose). Dit geldt vooral voor mensen jonger dan 50, waar de kans op een bloedklonter bijna gehalveerd wordt. Bij vrouwen die orale anticonceptiva nemen, vermindert de kans met 59%.
Diepe veneuze trombose – ook wel eens economy class syndrome genoemd omdat het vaker voorkomt bij vliegtuigpassagiers die lang hebben stilgezeten met weinig beenruimte – kan aanleiding geven tot een bloedklonter die via de bloedstroom de longen bereikt en een levensbedreigende longembolie kan veroorzaken.
Deze studie in Frankrijk onderzocht 727 patiënten die eerder al een veneuze trombose hadden gehad, en vergeleek die met een gelijk aantal mannen en vrouwen zonder enig veneus probleem. De gemiddelde leeftijd was 52 jaar. De onderzoekers besluiten dat de griepvaccinatie zou kunnen aangeraden worden aan mensen die eerder al een veneuze trombose hebben gehad.
www.americanheart.org/.


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram