ad

Schadelijkheid GSM-straling nog niet bewezen

Laatst bijgewerkt: januari 2020

nieuws Is met de gsm bellen nu wel of niet schadelijk voor de gezondheid? De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) komt na tien jaar onderzoek niet tot een duidelijke conclusie. Velen hoopten dat de internationale INTERPHONE studie, uitgevoerd in opdracht van de International Agency for Research on Cancer (IARC, een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie) een duidelijk antwoord zou bieden, maar die hoop blijkt nu ijdel geweest te zijn.
In deze studie werden interviews over GSM-gebruik uitgevoerd nij mensen met een hersentumor (bij 2708 patiënten met een glioma en 2409 patiënten met een meningioma), en 7500 overeenkomende controlepersonen. Er kon geen verband vastgseteld worden tussen mobiel telefoongebruik (gemiddeld 2 à 2,5 u per maand) langer dan 10 jaar met hersentumoren. Integendeel zelfs, het risico op hersentumoren lag lager bij (matige) GSM-gebruikers.
Enkel intensieve GSM-gebruikers (meer dan 30 minuten per dag) zouden mogelijk een iets hogere kans op gliomen hebben, maar in deze groep zaten een deel bijna onmogelijke waarden, waardoor ernstige twijfels bestaan over de betrouwbaarheid van die resultaten en er alleszins geen besluiten kunnen getrokken worden. Omgekeerd laat deze studie ook niet toe te stellen dat er géén verband zou bestaan.

De volledige studie kan u downloaden op:
http://ije.oxfordjournals.org/cgi/reprint/dyq079
ad


pub