Psoriasis: een veel voorkomende kwaal

Laatst bijgewerkt: oktober 2020

dossier In België lijden 200.000 tot 300.000 mensen aan psoriasis. De ziekte treft evenveel mannen als vrouwen. De aandoening duikt meestal op tussen 15 en 35 jaar. Een tweede piek wordt gezien tussen 50 en 60 jaar. De ziekte kan echter op elke leeftijd verschijnen. Psoriasis is een chronische huidontsteking die zwaar weegt op de levenskwaliteit van de patiënten.

Wat is psoriasis?

Psoriasis (afgeleid van het Griekse ‘psora’) is een niet-besmettelijke chronische huidontsteking. Ongeveer 2 % van de wereldbevolking lijdt aan psoriasis.

Typische symptomen van de ziekte zijn scherp begrensde roodachtige vlekken op de huid die zijn bedekt met hardnekkige zilverwitte schilfertjes. Ze komen vooral voor op de hoofdhuid, de knieën en de ellebogen. Ook de borst, de rug en de bovenste en onderste ledematen worden frequent aangetast. Psoriasis kan echter ook op andere lichaamsdelen verschijnen. De aandoening kan beperkt blijven tot enkele vlekjes, of grote delen van het lichaam bedekken.
Ook de teen- en vingernagels kunnen door de ziekte aangetast worden.

Er bestaan verschillende vormen van psoriasis, maar de meest typische en meest voorkomende is plaque psoriasis (ook psoriasis vulgaris genoemd). Bijna 80 % van de psoriasispatiënten heeft deze vorm.

Bij bijna 30% van de psoriasispatiënten worden behalve de huid ook de gewrichten aangetast. Dan spreekt men van psoriasis artritis.

Hoe ontstaat psoriasis?

123-psoriasis-elleboog-04-19.png
Vandaag begint men stilaan te begrijpen hoe psoriasis ontstaat, maar niet waarom het ontstaat. Toch beschouwt men psoriasis als een multifactoriële aandoening, d.w.z. een aandoening met verschillende oorzaken en uitlokkende factoren, zoals erfelijkheid, milieu, infecties maar ook geneesmiddelen.

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Bijna 30 % van de psoriasispatiënten heeft een familielid met dezelfde aandoening.
Naast de genetische aanleg, zijn er tal van uitlokkende factoren.
Psoriasis kan immers worden veroorzaakt of verergerd door stress, een letsel, weersomstandigheden en infecties. Nieuwe psoriasisvlekken kunnen ontstaan ter hoogte van een onschuldig huidletsel zoals een krabletsel, een zonnesteek of een kleine heelkundige ingreep. Dan spreekt men van het Koebner-fenomeen.

Welke mechanismen zijn verantwoordelijk voor psoriasis?

De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet bekend. Wel weet men dat het immuunsysteem ontregeld wordt. Men spreekt dan van een auto-immuunziekte. Bij psoriasis reageert het immuunsysteem van de patiënt op zijn eigen weefsels, in dit geval de huidcellen. Hierdoor ontstaan rode en schilferige vlekken die kunnen jeuken, barsten en bloeden. Bij een normale huid rijpen de cellen in 28 tot 30 dagen, waarna ze loskomen en ongemerkt afvallen. Bij een psoriasishuid zorgt de overstimulering van het immuunsysteem ervoor dat de lymfocyten (afweercellen van ons immuunsysteem) stoffen afscheiden waardoor de huidcellen (keratinocyten) zich te snel vermenigvuldigen. De huidcellen rijpen in amper 3 tot 4 dagen en verplaatsen zich naar het huidoppervlak, waar ze zich opstapelen in de vorm van dikke rode letsels of plaques.

Wie wordt getroffen door psoriasis?

Doorgaans kan de aandoening voorkomen bij iedereen, ongeacht de leeftijd. Zowel mannen als vrouwen worden getroffen.
De aandoening steekt meestal de kop op tussen 15 en 35 jaar of later tussen 50 en 60 jaar.

Hoe evolueert psoriasis?

123-psoriasis-huid-04-19.png
Deze vraag is zeer moeilijk te beantwoorden omdat het verloop van de aandoening onvoorspelbaar is. Psoriasis kan licht, matig of ernstig zijn.

Fasen van opstoten (ontstaan van de vlekken) worden afgewisseld met min of meer langdurige remissieperiodes.
Psoriasis kan ook een weerslag hebben op de gewrichten.

Hoe beïnvloedt de aandoening het dagelijkse leven?

Leven met psoriasis is meer dan leven met rode vlekken op de huid. Psoriasis is een aandoening met niet alleen ernstige lichamelijke gevolgen, maar ook psychologische en sociale gevolgen met een ernstige impact op de levenskwaliteit van de patiënten.

Psoriasis is niet besmettelijk, maar weinig mensen weten dat. De aanblik van hun huid vormt vaak een handicap voor de patiënten. Hun zelfbeeld wordt vervormd en ze voelen zich vaak alleen of uitgesloten vanwege hun aandoening. En dat heeft gevolgen voor hun dagelijkse bezigheden, hun sociale relaties, hun lichamelijke en emotionele toestand en het verloop van hun psoriasis.

Kan men genezen van psoriasis?

Momenteel is er geen enkele therapeutische methode die psoriasis definitief kan genezen. De artsen beschikken wel over verschillende methodes om de huidletsels door psoriasis te beperken en te verminderen.

De behandeling van psoriasis verschilt van persoon tot persoon, maar de behandelingsdoelstellingen zijn altijd dezelfde: de ontsteking en de huidschilfering verminderen, de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren en herval vermijden.

Lees ook: Psoriasis: praktische tips voor het dagelijkse leven

Hoe wordt de diagnose gesteld?

123-voet-jeuk-huidaand-04-19.png
Er bestaan geen bloedtests of speciale diagnosemiddelen. De diagnose van psoriasis wordt gesteld via een onderzoek van de huid, de hoofdhuid en de nagels door de arts. Bij twijfel kan de arts een biopsie uitvoeren.

Wat is de belangrijkste doelstelling bij de behandeling van psoriasis?

Omdat psoriasis vandaag nog niet genezen kan worden, is het belangrijkste doel van de behandeling de patiënt te helpen om een zo normaal mogelijk leven te leiden door de bestaande letsels te doen verdwijnen, maar ook door hervallen te voorkomen.

Hoe kan psoriasis worden behandeld?

Psoriasis kan vandaag niet definitief worden genezen. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om de aandoening doeltreffend te behandelen. De behandeling van psoriasis verschilt van persoon tot persoon en hangt sterk af van de ernst van de aandoening.

In principe bestaan er drie therapeutische benaderingen:

De topische behandelingen (zalfjes, crèmes) worden meestal gebruikt bij de lichtere vormen van psoriasis en rechtstreeks aangebracht op de getroffen huidzones.

Lichttherapie wordt gebruikt bij matige tot ernstige psoriasis, d.w.z. wanneer grote huidzones zijn aangetast. De heilzame werking van de zon op psoriasis is al langer bekend en kunstmatige lichttherapie blijft een referentiebehandeling voor uitgebreide psoriasis.
Lichttherapie bestaat erin de psoriasis te behandelen met zonnestralen, vooral met UV- stralen. Daarvan bestaan twee families: UVA en UVB.
• UVB-lichttherapie met smal spectrum: de huid wordt met regelmatige tussenpozen blootgesteld aan kunstlicht met een welbepaalde golflengte.
• PUVA-lichttherapie: de patiënt neemt een geneesmiddel van het type psoraleen en stelt zich bloot aan UVA-stralen. Psoraleen maakt de huid meer ontvankelijk voor de UVA-stralen.
Deze therapieën zijn enkel efficiënt als er verschillende sessies worden gevolgd en moeten steeds gebeuren onder toezicht van een dermatoloog.

Systemische therapieën worden vooral gebruikt bij matige tot ernstige psoriasis die een groot deel van het huidoppervlak aantast. Deze therapieën werken systemisch, d.w.z. op het hele immuunsysteem. Daarom moeten ze worden toegediend via orale weg of een injectie.
Systemische middelen zijn o.m. retinoïden, ciclosporine en methotrexaat. Voor patiënten met een ernstige vorm van psoriasis is er nu ook een nieuwe geneesmiddelenklasse: biologische geneesmiddelen, die zeer doelgericht inwerken op het immuunsysteem.

Een biologische behandeling die een grote doorbraak betekent in de behandeling van psoriasis, is de anti-TNF-a-behandeling. Deze heeft als doel de werking van het proteïne TNF-a af te remmen. TNF-a is een stof dat een rol speelt bij de ontwikkeling en het behoud van ontstekingen. Deze behandelingsoptie wordt echter voorbehouden voor patiënten met matige tot ernstige chronische plaque psoriasis.
Door de werking van het TNF-a- af te remmen kunnen de anti-TNF-a-behandelingen snel de intensiteit van de ontsteking verminderen en nieuwe opstoten van psoriasis voorkomen. De anti-TNF-a-behandelingen hebben hun efficiëntie bij psoriasis bewezen door de ontsteking te controleren en de huid op te klaren daar waar ze rood en dikker is geworden.

Het belang van Steun en informatie

De behandeling met geneesmiddelen is essentieel om de aandoening te controleren en een zekere levenskwaliteit te behouden.
Wie zijn aandoening en de gevolgen ervan op zijn dagelijkse leven goed in de hand wil houden, moet goed geïnformeerd zijn. De eerste informatie krijgt u uiteraard van uw arts.

Daarnaast bestaan er verschillende instanties die u afdoende informatie kunnen geven. Informatie is belangrijk, zowel voor de patiënt als voor zijn familieleden en collega’s. Correcte informatie over de ziekte leidt tot een beter begrip.

Mensen met psoriasis lijden vaak onder de blik van anderen. Steun van de omgeving is van kapitaal belang in het dagelijkse leven van de psoriasispatiënt.
Ook contact en ervaringsuitwisselingen met andere patiënten zijn heel belangrijk. Omringd door andere patiënten kunnen ze heel open vragen stellen en uiting geven aan hun zorgen. Daarom zijn patiëntenverenigingen ook belangrijke partners. Ze organiseren regelmatig ontmoetingen tussen de verschillende factoren die de patiënt omringen. Daarnaast bieden ze informatie over het dagelijkse leven, ondersteunen ze wetenschappelijk onderzoek en begeleiden ze patiënten op sociaal-economisch vlak.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
GIPSO Asbl
www.gipso.info
Psoriasis Liga Vlaanderen
www.psoriasis-vl.be
Psoriasis-Contact asbl
www.psoriasis-contact.be

Meer informatie is ook beschikbaar op www.over-psoriasis.be.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy] Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy]
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram