Handen wassen: advies voor mensen met psoriasis of eczeem

123-eczeem-hand-11-18.png

nieuws

Gezondheidsinstanties en experts roepen op om zoveel mogelijk grondig onze handen te wassen, maar voor mensen met eczeem of psoriasis kan dat de huidaandoening verergeren. Ook wie een gezonde huid heeft, kan last krijgen door overmatig gebruik van zeep en handgels. Hoe voorkom je dat?

Lees ook: Bescherm jezelf tegen infecties: zo was je je handen correct

Stap 1: wassen

"Herhaaldelijk gebruik van handreinigers en regelmatig handen wassen kan de eiwitten in de epidermis (bovenste huidlaag) verwijderen, wat het risico op infecties verhoogt. Bovendien kan door zepen een irritatie ontstaan: een droge, schilferige, jeukende rode huid, met name in de vingerwebruimtes en op de knokkels", aldus Dr. Zainab Laftah, consulent dermatoloog en woordvoerder van de British Skin Foundation, in Medical News Today. Om dit te voorkomen, raadt Dr. Laftah het gebruik van een antibacteriële vochtinbrengende crème aan. Dat zijn crèmes die bijvoorbeeld chloorhexidine of benzalkoniumchloride bevatten. “Uit een recente studie blijkt wel dat die, in de strijd tegen het coronavirus, iets minder doeltreffend zijn dan op alcohol gebaseerde handgels." 

Stap 2: vochtbalans herstellen

Naast het wassen is het ook belangrijk om de handen goed te drogen. Enerzijds omdat ziektekiemen gemakkelijker worden overgedragen tussen natte handen, en anderzijds heeft water zelf een uitdrogend effect op de huid. Het neemt de natuurlijke oliën van de huid weg, wat de huidbarrière aantast. Dr. Laftah raadt aan om te kiezen voor een alcoholische handgel en even later een emolliërende crème te gebruiken. Laat de handgel wel voldoende inwerken, anders gaan de antimicrobiële eigenschappen van de gel verloren. Wie zo’n handgel niet kan verdragen, kan volgens de huidspecialiste voor een vochtinbrengende crème kiezen die als zeepvervanger fungeert. Zulke crèmes zijn zachter voor de handen.

Vochtinbrengers, of verzachtende crèmes, zijn van vitaal belang voor de behandeling van handdermatitis. Ze helpen de beschadigde buitenste huid te herstellen en het vocht binnenin te sluiten. Je moet ze wel de hele dag door herhaaldelijk aanbrengen, en sowieso wanneer de huid droog aanvoelt. 

Kan medicatie je risico op besmetting verhogen?

Sommige mensen kregen van de dokter medicatie voorgeschreven als behandeling tegen een huidaandoening. De Britse Vereniging van Dermatologen benadrukt dat er geen reden is om te denken dat die de risico's op het krijgen van COVID-19 zullen verhogen. "Op dit moment kiezen de meeste mensen ervoor om de behandeling voort te zetten totdat er bewijs is waarop advies kan worden gebaseerd. Bij elke beslissing om te stoppen met de behandeling moet je rekening houden met het feit dat je huidaandoening kan verslechteren.”

Extra tips

  • Zijn je handen er erg aan toe? Dan kan je de crème aanbrengen voor je gaat slapen en vervolgens (katoenen) handschoenen aantrekken zodat de crème ’s nachts kan inwerken.
  • Bij het wassen van de vaat, het gebruik van reinigingsmiddelen of het wassen van het haar van een kind kan je jouw handen beschermen door latex- of rubberhandschoenen te dragen.

Bronnen:
www.medicalnewstoday.com
www.skinhealthinfo.org.uk

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram