Gerelateerde artikels
Aardbeienhuid (keratosis pilaris): wat kan je doen tegen rode bultjes op je huid?
In dit artikel
Aardbeienhuid (keratosis pilaris): wat kan je doen tegen rode bultjes op je huid?
dossier
Je hebt het niet koud, maar toch lijkt het alsof je voortdurend kippenvel hebt? De rode bultjes op je armen en benen zijn kenmerkend voor aardbeienhuid of keratosis pilaris. Je vindt de bultjes zelf misschien ontsierend, maar verder is de aandoening geheel onschuldig. We geven een paar tips om je aardbeienhuid onder controle te houden.
Lees ook: Wat zijn striemen en wat kan je eraan doen?
Wat zijn die rode bultjes op je huid?
Aardbeienhuid of keratosis pilaris herken je aan de ruwe rode bultjes op bovenarmen en -benen, dijen en billen. Soms komen ze ook voor in het gezicht. De aandoening ontstaat doordat de haarzakjes van je huid verstopt raken. Ze kunnen verstoppen als er te veel keratine wordt aangemaakt. Dat is het eiwit dat ervoor zorgt dat je haar en nagels groeien. Doordat er te veel keratine in het haarzakje zit, kan het zakje zich niet meer openen. Het verstopte haarzakje in combinatie met dode huidcellen op de huid kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken. Zo krijg je de typische rode bultjes op je huid.
Lees ook: Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?
Wie kan aardbeienhuid krijgen?
Aardbeienhuid komt veel voor. Vooral mensen die een gevoelige huid hebben, krijgen ermee te maken, meer bepaald:
- Personen die lijden aan een huidaandoening, zoals eczeem of psoriasis, hebben meer kans om aardbeienhuid te krijgen.
- Ook bij wie een allergie heeft, zoals hooikoorts, ziet men de aandoening vaker.
- De aandoening is overigens genetisch. Dus als je ouders aardbeienhuid hebben, is de kans bij jou ook groter om ze te ontwikkelen.
- Aardbeienhuid kan in principe voorkomen op elke leeftijd, maar jonge kinderen en pubers hebben er vaker last van. Naarmate je ouder wordt, vermindert de aardbeienhuid ook meestal. Soms verdwijnen de bultjes zelfs helemaal. De reden daarvoor is dat de productie van talg en keratine vermindert met de leeftijd.
Lees ook: Couperose: oorzaak en behandeling
Wat kan je doen tegen bultjes op je huid?
Keratosis pilaris behandelen, is niet noodzakelijk, maar je kan wel een paar dingen doen om de aardbeienhuid er beter te laten uitzien.
- Krab zeker niet aan de bultjes. Daardoor maak je de huid kapot en kunnen zich littekens vormen.
- Aangezien aardbeienhuid vaker voorkomt bij mensen die een gevoelige huid hebben, kan je beter geen irriterende producten gebruiken, zoals huidverzorgingsproducten met geur- of kleurstoffen.
- Wat kan helpen, is een crème die je huid exfolieert en glad maakt, bijvoorbeeld een crème met glycolzuur en melkzuur.
- Producten met ureum, salicylzuur of vitamine-A-zuur zijn ook goed voor een ruwe huid. Deze stoffen maken de hoornlaag zachter.
- Draag losse kleding van stoffen die ademen, zoals katoen, om irritatie van de huid te beperken.
- Neem geen hete douches. Het warme water kan je huid uitdrogen, wat de aardbeienhuid verergert.
- Als je nog betere resultaten wil, dan kan je het best met je dermatoloog bespreken wat er mogelijk is. Met lasertherapie kan het uitzicht van aardbeienhuid bijvoorbeeld veel verbeteren.
Lees ook: Rosacea: oorzaak, symptomen en hoe behandelen?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist