Wat zijn striemen en wat kan je eraan doen?

123_striemen_striae_stretchmarks_2020.jpg

dossier

Als onze huid op korte tijd snel uitzet of krimpt, kan de hoofdstructuur van het collageen en de elastine in de huid, dat zijn eiwitten die instaan voor de elasticiteit en de stevigheid, gaan scheuren. Als de huid weer geneest, worden de scheurlijnen mogelijks zichtbaar. Dat zijn striemen, striae of stretch marks. 
Wie krijgt striemen? 
Niet iedereen krijgt striemen. Fluctuerende hormoonspiegels lijken een rol te spelen, dus vooral tijdens een zwangerschap is de kans groot en bij groeispurten in de puberteit. Ook een snelle gewichtstoename of -afname en een snelle groei van de spiermassa door intensieve krachttraining vergroot het risico. Daarnaast kan ook het langdurig aanbrengen van een corticosteroide striae veroorzaken, en bij wie de ziekte van Cushing of het Marfan-syndroom heeft, zijn de striemen sowieso zichtbaar. Je voelt ze trouwens niet komen, al kan de huid wel wat gaan jeuken. 
Gaan striemen uit zichzelf weer weg?
Als ze pas verschijnen, zien striemen er rood, paars, roze, roodbruin of donkerbruin uit, afhankelijk van je huidtint. Na verloop van tijd vervaagt de kleur. Ze blijven dus wel staan, maar vallen wat minder op.

Lees ook: 5 misverstanden over striae

Helpt smeren om striemen te voorkomen?
Onderzoekers hebben ontdekt dat veel remedies om zwangerschapsstriemen te voorkomen eigenlijk niet werken: amandelolie, cacaoboter, olijfolie... Producten die hyaluronzuur of het kruid centella bevatten, kunnen wel helpen om op kans op striae te verkleinen. Vraag ernaar bij de apotheek.
Helpt smeren om striemen te doen verdwijnen?
Onderzoekers hebben veel crèmes, lotions en gels die verkocht worden om striae te behandelen bestudeerd. Geen enkel product blijkt een wondermiddel, sommige helpen zelfs helemaal niet, maar de studie leverde wel enkele nuttige weetjes op. 

- Wil je een product gebruiken, begin dan snel met smeren. De behandeling lijkt weinig effect te hebben op striae die er al even staan.
- Neem je tijd. Smeren blijkt meer effect te hebben als je het product zachtjes in je huid masseert.
- Breng het product wekenlang elke dag aan en wees geduldig. Het kan weken duren voor je resultaat ziet.
- Ook nu bieden ‘huismiddeltjes’ als olijfolie, amandelolie en cacaoboter geen oplossing. Crèmes met hyaluronzuur en tretinoïne scoorden het best bij de test, maar ook die moet je al aanbrengen van zodra de striae verschijnen.
- In de zon liggen, helpt niet, want de striemen bruinen niet mee en vallen daardoor zelfs nog meer op. 

Kan de dermatoloog helpen?

Een huidspecialist heeft ook geen wondermiddel dat de striemen laat verdwijnen, maar kan wel enkele behandelingen voorstellen die ervoor zorgen dat de striemen minder opvallen. Een chemische peeling, lasertherapie, echografie, radiofrequentie en microdermbrasie bijvoorbeeld. 

Bronnen:
www.aad.org
www.medicalnewstoday.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram