Plaswekker werkt het best tegen bedplassen

Laatst bijgewerkt: December 2011
jongere-probl-150.jpg

nieuws Het gebruik van een plaswekker blijkt de meest doeltreffende behandeling voor jonge bedplassers. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van kinderarts Koen Van Hoeck van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Een te kleine blaas of te hoge urineproductie blijken geen oorzaken van bedplassen te zijn. Op de leeftijd van zes jaar heeft één kind op zeven nog last van bedplassen.
De plaswekkertherapie verlost na drie maanden de helft van de kinderen van hun bedplassen. Een plaswekker is een apparaatje dat een geluidssignaal geeft wanneer het broekje of de matras nat wordt. Het genezingspercentage is niet afhankelijk van de blaascapaciteit of de urineproductie 's nachts.
De plaswekkertherapie heeft meer succes bij jonge kinderen en bij kinderen die eerder al een behandeling hebben gevolgd. Toch zal de helft van de bedplassers ook met plaswekker niet volledig van het bedplassen verlost zijn. Voor hen gaat de zoektocht naar een betere behandeling veder.
De artsen onderzochten ook of oefeningen om de blaascapaciteit te verhogen in staat waren het bedplassen tegen te gaan. Deze oefeningen leidden na drie maanden slechts bij 10 pct van de kinderen tot succes.
Ook het zindelijkheidsproces bij kinderen zonder bedplassen werd onderzocht. Daaruit blijkt dat de ochtendplas bij niet-bedplassende kinderen gemiddeld 140 ml groter is dan de plasjes tijdens de dag. Toch wordt slechts een op tien van deze kinderen tijdens de nacht wakker om te plassen. Dat wijst erop dat de urineblaas tijdens de nacht op een bijzondere manier wordt aangestuurd om de plas te kunnen uitstellen en ononderbroken te kunnen slapen.

In België hebben meer dan 12.000 kinderen van 7 jaar oud er last van. Bij 6.000 kinderen houdt het probleem aan tot de leeftijd van 10. Bedplassen treft vooral jongens tussen de 4 en 7 jaar (12 procent, ten opzichte van 8 procent bij meisjes). Ook 1 à 2 procent van de 13 tot 16-jarigen krijgt er mee te maken.
De oorzaak van bedplassen is van pathofysiologische aard. De kinderen kampen onder meer met een verminderde functionele blaascapaciteit, waardoor de receptoren in de blaaswand vroegtijdig het signaal doorgeven naar de centra dat ze zich willen ledigen. Ook is er sprake van overactiviteit van de blaasspier, die tijdens de vulfase ongecontroleerde contracties vertoont.
Er zijn twee vormen van bedplassen. Primaire enuresis komt het meest voor (85 procent van de gevallen). De artsen gebruiken deze term om aan te duiden dat het kind 's nachts nooit volledig zindelijk is geweest. Dat kan te maken hebben met het feit dat sommige lichaamsfuncties bij het kind nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Secundaire enuresis volgt op een zindelijksheidsperiode van minstens zes maanden en wordt vaak veroorzaakt door psychologische factoren, zoals een verhuis, een scheiding, de komst van een nieuw kindje of moeilijkheden op school.

zie ook artikel : Bedplassen (enuresis nocturna ): geen reden tot paniek


verschenen op : 27/06/2008 , bijgewerkt op 19/12/2011
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt