ad

Te weinig zwangeren nemen foliumzuur

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
foliumzuur-150.jpg

nieuws Veel te weinig vrouwen slikken extra foliumzuur als ze in verwachting willen raken. Driekwart van de vrouwen van allochtone afkomst doet dit niet en de helft van de vrouwen van Nederlandse origine slikt niet, of onvoldoende. Er moet daarom extra voorlichting komen, adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad. Ook zou er volgens de raad opnieuw moeten worden onderzocht of voedingsmiddelen niet verrijkt zouden moeten worden met foliumzuur, zoals brood.
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden foliumzuur te slikken. Vier weken voor de conceptie tot acht weken daarna. Een extra inname van 400 microgram per dag, vanaf vier weken voor tot acht weken na de conceptie, kan helpen voorkomen dat in de foetus een neurale buisdefect ontstaat waarbij de wervelkolom of het schedeldak zich niet goed ontwikkelt. Het kind raakt daardoor ernstig gehandicapt.
Veel vrouwen, stelt de Gezondheidsraad, weten dat ze extra foliumzuur moeten slikken in de periode dat ze zwanger willen worden. Het slikgedrag is daar niet in overeenstemming mee. Dat geldt in het bijzonder bij vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond of een lage opleiding. Van hen slikt driekwart geen extra foliumzuur.
Info: www.gr.nl

zie ook artikel : Foliumzuur

zie ook artikel : Voedingsstoffenbehoefte voor zwangeren
ad


pub