Eieren bewaren

Laatst bijgewerkt: March 2018 | 11 reacties
ei-mand.jpg

tips De houdbaarheid van een rauw ei bedraagt vier weken vanaf de legdatum. Een ongepeld hardgekookt ei blijft in de koelkast vier dagen goed. Eiwit kan u in een luchtdicht potje twee dagen in de koelkast bewaren.
Soms is de houdbaarheidsdatum, de legdatum of een specifiek merkteken op het ei aangebracht.
Vermelden de verpakkingen "extra" of "extra vers", dan moet het gaan om eieren die hoogstens 9 dagen oud zijn en maximaal 7 dagen eerder werden verpakt. Eenmaal die periode overschreden, moet de handelaar deze vermeldingen verwijderen.
Hoe korter een ei wordt gekookt, hoe verser het moet zijn. Dat geldt voor zachtgekookte eitjes, voor gepocheerde eieren, voor spiegeleieren en omeletten.
Gebruik alleen 'kakel'verse eieren voor mayonaise, mousses, bavaroise of andere koude bereidingen op basis van eieren. Breek een ei op de rand van een andere kom dan die waarin u het gerecht bereidt en let er steeds op dat de buitenkant van het ei schoon is.
Een oud, niet ruikend ei, dat onder goede omstandigheden is bewaard, is eventueel nog wel geschikt om hard te koken (minimaal 7 minuten). Bakken met oudere eieren is af te raden omdat de elasticiteit afneemt met als gevolg dat het resultaat minder luchtig wordt. Het verwerken van oudere eieren in lauwwarme desserts of sauzen is af te raden.

Hoe bewaren?
• Eieren moeten koel maar niet koud worden bewaard, beschut tegen licht en vocht. Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.
• Bewaar de eieren het best in hun originele verpakking in de koelkast. Bewaart u ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting met Salmonella doen stijgen.
• Indien u de eieren in het speciale vakje in de koelkastdeur legt, leg ze dan met de puntige kant (waar de luchtkamer zich bevindt) naar beneden. De dooier zal op deze manier beter in het midden blijven.
• Eischalen zijn poreus. Vermijd daarom ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals look of gerookte vis te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden want bacteriën zouden op die manier door de schaal kunnen dringen en het ei aantasten.
• Een hardgekookt ei kan je eventueel gepeld in water bewaren.

Versheid controleren
Bij de ontwikkeling ontstaat een luchtkamer tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies. De luchtkamer wordt groter naarmate het ei ouder wordt.
• Legt u een vers ei in een glas water met zout, dan zal het tot op de bodem zakken. Een ei dat niet meer vers is, komt bovendrijven.
• Breek het ei op een plat bord: een vers ei vertoont een mooie bolle dooier, netjes in het midden van het wit.
• Bij een vers ei is het eiwit stevig. Schudt u een ei zachtjes heen en weer bij uw oor, dan hoort u vrijwel niets. Doet u hetzelfde met een ouder ei, dan hoort u de inhoud bewegen.

zie ook artikel : Een eitje, wie lust het niet?


verschenen op : 03/10/2007 , bijgewerkt op 22/03/2018

11 reacties

rauwe eieren bewaren

door anoniem, 14 October 2015 om 15:37

kan u mij vertellen hoelang ik gesplitste eieren kan bewaren

Eieren bewaren

door paul jansen, 14 May 2015 om 17:45

luchtkamer De luchtkamer bevindt zich in de stompe kant van het ei, dat komt omdat daar de schaal meer poreus is dan in de spitse kant. Aan de stompe kant verdampt het vocht uit het ei en wordt de luchtkamer groter.

luchtkamer

door Wiggers Nadine, 10 May 2015 om 13:36

Kan u nog even nakijken WAAR de luchtkamer zich zit aub? mvg Nadine Wiggers

Eieren bewaren

door Carlos, 19 April 2014 om 22:27

Bewaar eieren in de koelkast, en haal deze de avond eruit die je de volgende morgen wilt bereiden.

luchtkamer van het ei

door johan, 7 June 2012 om 22:12

ja de luchtkamer van een ei is aan de bolle kant

bekijk alle 11 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub