Tips om zwemmersoor te voorkomen

Laatst bijgewerkt: mei 2011

nieuws Een ‘zwemmersoor’ (Otitis Externa) is een ontsteking of infectie van de uitwendige gehoorgang, het holletje dat van je oorschelp tot aan het trommelvlies loopt. De oorzaak van de infectie is gewoonlijk een bacterie of soms een schimmel die de gevoelige wand van de gehoorgang aantast. Die huid kan gemakkelijk geïrriteerd of gekwetst raken, bv. door in het oor te peuteren. Een klein sneetje is voldoende voor een besmetting als er toevallig ook een kwaadaardige bacterie of schimmel in de buurt is. Ook haarsprays en haarverfstoffen kunnen de gehoorgang irriteren en vatbaar maken voor infecties. Verder kan het langdurig dragen van oordopjes of -watjes zorgen voor het verweken van de gehoorgang.
Mensen die veel zwemmen, hebben er gemakkelijker last van. Vandaar trouwens de populaire naam ‘zwemmersoor’. Ook occasioneel zwemmen in vervuild water kan de oorzaak zijn.

• niet in het oor peuteren.
• Ververs ieder dag het water in het kinderplonsbad in de zomer. Desnoods bij veelvuldig gebruik enkele malen per dag. 's Avonds uitgieten en desnoods ontsmetten met bleekwater of javel.
• Oren uitdrogen: met een papieren zakdoekje rond uw pink in uw oor en het hoofd schuin houden. Ook een haardroger kan hier een oplossing betekenen.
• Na het zwemmen kunnen personen die gevoelig zijn voor zwemmersoor hun oren vooraf behandelen met een waterafstotende, ontsmettende oplossing (2/3 ontsmettingsalcohol en 1/3 azijn) en 5 minuten laten inwerken. Indien de oplossing geen volle vijf minuten in het oor blijft, wordt het nut van de procedure sterk verminderd. Je kan eventueel volgend recept bij je apotheek laten maken: 0,4 g acidum aceticum (azijnzuur van 98%) en 20 g ethanol (van 70%). Je kan deze zure oordruppels ook reventief gebruiken, 1 à 3 keer per week of zelfs na elke zwembeurt of duik. Nooit gebruiken als een vermoeden is van een gescheurd of geperforeerd trommelvlies.
• Laat een zwemmersoor nooit aanslepen. De infectie kan namelijk uitbreiden en heel de gehoorgang aantasten. Soms raken ook de diepere weefsels geïnfecteerd. In beide gevallen kan de infectie chronisch worden.

zie ook artikel : Oorpijn en acute middenoorontsteking (otitis media)


pub