ad

Rode wijn vermindert risico op dikkedarmkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
flessen-wijn.jpg

nieuws Dat (matige) consumptie van rode wijn een gunstige invloed heeft op hartziekten, is reeds langer bekend. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ook aangetoond dat rode wijn (3 of meer glazen per week) een gunstig effect heeft op dikkedarmkanker. Volgens eerder onderzoek zou alcohol echter de kans op dikkedarmkanker verhogen. Maar blijkbaar geldt dat niet voor rode wijn. Bij witte wijn werd geen effect vastgesteld. Bier of andere alcoholische dranken werden in dit onderzoek niet onderzocht.
Het onderzoek had betrekking op 1700 mannen en vrouwen van gemiddeld 57 jaar oud. De rode wijn drinkers bleken over het algemeen een gezondere levensstijl te hebben dan niet-wijndrinkers (bv. minder roken, meer consumptie van fruit en groenten, minder zwaarlijvigheid).
De onderzoekers besluiten dat men op basis van hun onderzoek niet moet aanraden om rode wijn te gaan drinken, wél dat mensen die alcohol drinken, beter overschakelen op rode wijn.


bron: Abstract number 920, American College of Gastroenterology Annual Meeting, Las Vegas, Nevada, October 23-25, 2006.

ad


pub