Aspirine tegen hartziekte niet altijd aangewezen

Laatst bijgewerkt: januari 2001

nieuws
Aspirine behoort sinds geruime tijd tot de standaardmedicatie van mensen met een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte. Volgens een recente studie in het gezaghebbende British Medical Journal (2001; 265-71.) is een dergelijke medicatie echter niet ten preventieven titel aan te raden bij mensen met een laag risico die nog nooit eerder een hartaanval of een beroerte hebben gehad. Aspirine vermindert bij deze mensen het risico op een hartaanval weliswaar met een derde, maar het verhoogt het risico op bloedingsproblemen (o.m. maagbloedingen) met liefst 70%.
Daarom raadt de studie aan om aspirine als preventie alleen voor te schrijven aan mensen die 15% risico lopen om in de komende 15 jaar een hartaanval te hebben.
Bij mensen die 5 tot 15% risico lopen op een hartaanval, zijn de voor- en nadelen van aspirine ongeveer gelijk. Bij mensen die minder dan 5% lopen, zijn de mogelijke nadelen groter dan de voordelen.
Om het risico op een hartaanval te berekenen bestaan speciale tabellen. Vraag daarover uitleg aan uw arts en neem nooit op eigen houtje aspirine als voorzorgsmaatregel tegen een hartaanval.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram