Rodehond of rubella: symptomen, verloop en behandeling

In dit artikel
Rodehond of rubella: symptomen, verloop en behandeling

dossier

Rodehond of rubella is in de meeste gevallen een milde virale infectieziekte die getypeerd wordt door roze vlekjes over het hele lichaam. Het virus wordt verspreid via de lucht door te hoesten of te niezen. Als je eenmaal rodehond hebt doorgemaakt, ben je levenslang tegen de ziekte beschermd. Rodehond is doorgaans niet ernstig voor kinderen, maar kan wel gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, aangezien het virus de ongeboren baby kan aantasten. 

Symptomen

De helft van de besmette personen vertoont geen symptomen. Bij de andere helft kan de ziekte zich manifesteren als:
  • verkoudheid
  • plotseling opkomende uitslag, eerst in het gezicht, later over het hele lichaam. De vlekjes hebben een bleekroze kleur en jeuken niet.
  • koorts
  • gezwollen klieren, vaak achteraan in de nek
  • gewrichtsontsteking
  • oogbindvliesontsteking

De symptomen treden gewoonlijk twee à drie weken na besmetting op.


Mogelijke complicaties

Rodehond is meestal niet erg en gaat na een paar dagen vanzelf over. Er zijn echter een paar uitzonderingen:

  • Heel soms ontsteken de gewrichten in vingers, polsen en/of knieën. Dit gebeurt vooral bij meisjes/vrouwen die pas rodehond krijgen als ze al puber of volwassen zijn.
  • Heel soms (bijna nooit) krijgt iemand een hersenontsteking door rodehond.
  • Rodehond kan schadelijk zijn voor ongeboren baby's, vooral als een vrouw rodehond krijgt in de eerste vier maanden van de zwangerschap. Die kans bestaat wanneer ze als kind geen rodehond heeft gehad en er ook niet tegen gevaccineerd is. Dan loopt ze risico op een miskraam, doodgeboorte en op het krijgen van een kind met afwijkingen zoals blindheid, doofheid, hartaandoeningen of mentale achterstand.

Preventie en behandeling

123_rubella_uitslag_huid_2021.jpg
Je kan je kind beschermen tegen rodehond door het te laten vaccineren bij Kind en Gezin op de leeftijd van één jaar. Op tien- à dertienjarige leeftijd wordt een herhalingsvaccin gegeven. Het vaccin tegen rodehond zit vervat in het combinatievaccin dat ook beschermt tegen mazelen en bof.

Aangezien rodehond een virale infectie is, heeft het geen zin om antibiotica te geven. Je kan wel de symptomen verlichten door te rusten en eventueel paracetamol te gebruiken tegen pijn en koorts. Meestal gaat de ziekte vanzelf voorbij, maar als er complicaties optreden, kan een ziekenhuisopname nodig zijn.

Bronnen:
https://www.laatjevaccineren.be
https://www.rivm.nl
https://www.kindengezin.be
https://www.thuisarts.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram