Getuigenis over migraine: bij de neuroloog

unsplash_gezicht_handen_hoofdpijn.jpg

mijn-verhaal

Naar aanleiding van dit artikel over migraine ontvingen we een interessante getuigenis van een van onze lezeressen.

Wil jij naar aanleiding van een van onze artikels zelf ook jouw verhaal doen, dan mag je ons altijd mailen: redactie@gezondheid.be.

Lees ook: Evy Gruyaert over leven met migraine

"Ik heb al last van migraine sinds ik kind was, al werd mijn hoofdpijn nooit zo benoemd. Pas toen mijn aanvallen vele jaren later gepaard gingen met aura’s en ik daarover sprak met mijn huisarts, viel het woord ‘migraine’ voor de eerste keer. Ik kreeg medicatie voorgeschreven, maar die was niet gericht op het verminderen van de aanvallen, enkel op het verlichten van de klachten. En zelfs dat lukte niet altijd.

Lees ook: Hoofdpijn en migraine bij kinderen

Nog eens vele jaren later, toen bleek dat ouder worden mijn migraine niet deed verminderen (zoals ik had gehoopt), verwees mijn huisarts me door naar een neuroloog. Ik weet nog dat ik dat sterk overdreven vond. Waarschijnlijk had die dokter wel wat beters te doen dan pilletjes voor te schrijven voor mensen met hoofdpijn. Mensen met een hersentumor redden, bijvoorbeeld. Eerlijk gezegd was het de angst om dat laatste die me uiteindelijk tot bij de neuroloog bracht: ik wilde mijn hoofd laten onderzoeken. Een paar weken na het laatste bezoek aan de huisarts kreeg ik nog eens een keiharde aanval en kon ik niet geloven dat er niets ernstiger aan de hand was met mijn hoofd. Dit kon geen migraine zijn. Ik had recht op die neuroloog. 

Lees ook: Welke soorten migraine zijn er?

En zo kwam het dat ik een paar jaar geleden aan een monitor belandde, met allerlei zuignappen op mijn hoofd. Long story short: mijn hoofd was oké, geen tumor te bespeuren. Dus vroeg de neuroloog om te vertellen over mijn hoofdpijn. Ik deed het hele verhaal: over de aura’s, de medicatie, hoe het allemaal samenhing met mijn nekpijn, hoe ik er voor de rest geen patroon in zag… en ook hoe beu ik het was, hoe moedeloos ik me voelde. ‘Zegt u me maar welk pilletje ik bij de volgende aanval best neem. Bedankt en tot ziens.’

Maar neen dus. De neuroloog kwam verrassend uit de hoek en legde me uit dat er geen reden is om te blijven leven met migraine, dat er zoiets als preventieve medicatie bestaat. Dat wist ik wel, maar ik wist niet dat ik daarvoor in aanmerking zou komen. Ik ging ervan uit dat je zo’n 5 aanvallen per week moest hebben om preventieve medicatie voorgeschreven te krijgen. Ik zat er niet helemaal naast, bepaalde medicatie is inderdaad slechts weggelegd voor patiënten met extreme klachten. Maar dat wil niet zeggen dat er voor andere migraine-lijders geen preventieve oplossingen bestaan.

Lees ook: Hoe kan je migraine voorkomen?

We zijn ondertussen twee jaar en een aantal bezoeken aan de neuroloog verder. Onder haar begeleiding heb ik in die periode verschillende medicijnen uitgetest. Twee jaar lang sloeg niets aan. Dat frustreerde me enorm, maar na elke consultatie had ik nieuwe hoop. Zo ook midden juni. Dit keer werkte de nieuwe medicatie wel. Drie maanden lang had ik slechts sporadisch een lichte aanval. De voorbije weken komen ze precies wat terug, maar ik panikeer niet onmiddellijk want ik blijf het verschil in intensiteit wel opmerkelijk vinden.

Lees ook: Misvattingen over migraine zorgen voor laattijdige diagnose

Het is niet mijn bedoeling om iemand met deze getuigenis aan te zetten tot een bezoek aan de neuroloog. Ik word ook niet gesponsord door de pillenindustrie dus doe geen moeite om de redactie te contacteren om te vragen over welke medicatie ik het hier heb. 

Wat ik wel wil meegeven is dit: migraine is veel meer dan wat hoofdpijn. Als je aanslepende rugpijn hebt, dan ga je ook naar een dokter die gespecialiseerd is in rugpijn en die helpt jou zoeken naar medicatie die je van die pijn verlost. Jij en je hoofd verdienen hetzelfde."  

Lees ook: Migraine: welke rol speelt voeding?

Lees ook: Hoofdpijn of migraine door te veel of te weinig cafeïne

Lees ook: Getuigenis: leven met clusterhoofdpijn

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram