Misvattingen over migraine zorgen voor laattijdige diagnose
nieuws
62 procent van de Belgen vindt dat er een algemeen gebrek aan informatie over migraine bestaat. Daardoor ontstaan heel wat mythes en misvattingen, wat een rechtstreekse impact heeft op het dagelijks leven van migrainepatiënten. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Insites bij 1.000 Belgen naar aanleiding van de Week van de Migraine, die van 27 september tot 2 oktober plaatsvindt.
Lees ook: Hoofdpijn of migraine door te veel of te weinig cafeïne
Sommige vooroordelen worden als onschuldig beschouwd, maar anderen kunnen het traject van de migrainepatiënt dusdanig beïnvloeden, zo staat in een persbericht. 23 procent van de migrainepatiënten zoekt bijvoorbeeld pas hulp een jaar na het opduiken van de eerste symptomen. 15 procent gaat zelfs nooit naar de dokter voor een officiële diagnose.
Lees ook: Migraine: welke rol speelt voeding?
Uit de enquête bleek ook:
22 procent vindt dat migraine geen doktersbezoek waard is
Nochtans vindt 9 op de 10 patiënten die een gezondheidsdeskundige hebben geraadpleegd dit evenwel heilzaam. Eén van de vastgestelde voordelen was dat 36% verklaart migraine nu beter te begrijpen en 26% heeft advies kunnen inwinnen over de preventie en behandeling van de aandoening. Voor 26% van de patiënten was het ook een opluchting om de officiële diagnose te kennen.
18 procent denkt dat migraine enkel gekenmerkt wordt door hoofdpijn
Dat klopt niet, want de ziekte kan zich ook uiten in de vorm van duizeligheid, braken of sterke gevoeligheid voor licht.
10 procent denkt dat migraine enkel voorkomt bij vrouwen
Ook dit klopt niet. Iedereen kan lijden aan migraine.
36 procent denkt dat je van migraine kan genezen
Dit klopt helaas niet, maar desondanks kan een bezoek aan de dokter helpen, te beginnen bij een officiële diagnose van migraine en het uitsluiten van andere vormen van hoofdpijn die een andere behandeling vereisen.
1 op 6 denkt dat migraine vanzelf zal verdwijnen en niet zal terugkeren
Prof. Dr. Jan Versijpt, kliniekhoofd neurologie in het UZ Brussel: “Migraine is net zoals ziektes als diabetes of epilepsie behandelbaar en beheersbaar, maar het is onmogelijk er helemaal van te genezen. Het risico dat men later opnieuw een migraineaanval krijgt bestaat wel degelijk. Bovendien kan onaangepast gebruik van pijnstilling net migraineaanvallen in de hand werken.”
“Mythes ontstaan meestal omdat mensen over verschillende informatiebronnen beschikken die soms weinig betrouwbaar zijn en het is bijgevolg moeilijk voor hen om het kaf van het koren te scheiden. Bovendien zijn mythes vaak ook het resultaat van een verdraaide waarheid en zeer moeilijk te ontkrachten. Men mag niet veralgemenen want elke vorm van migraine is uniek en vereist dan ook een unieke, individuele behandeling”, besluit Prof. Dr. Jan Versijpt.
Lees ook: Drie preventieve migrainemedicijnen terugbetaald
Bronnen:
https://migraine-info.be
https://www.hoofd-stuk.be
Lees ook: Kan je van de pil migraine krijgen?
Laatst bijgewerkt: september 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.