Drie preventieve migrainemedicijnen terugbetaald

Laatst bijgewerkt: juni 2021
123-hoofdpijn-migraine-4-25.jpg

nieuws Sommige migrainepatiënten krijgen 3 preventieve medicijnen terugbetaald. Dat staat in een persbericht van Hoofd-Stuk, de vereniging voor met mensen met hoofdpijn zoals migraine, spannings- of clusterhoofdpijn. “Migraine is wel degelijk een neurologische aandoening. Deze terugbetalingen wordt dan ook als een erkenning van onze ziekte gezien”, klinkt het. 


Hoofd-Stuk lanceerde anderhalf jaar geleden de petitie 'Schiet uit je sloffen'. Met succes, want de vele duizenden getuigenissen van hoofdpijnpatiënten werden door de beleidsmakers goed opgepikt en gehoord.

Eind mei 2021 kregen we al een persbericht binnen rond Aimovig®, een preventief migrainemedicijn van de Zwitserse producent Novartis. Het biedt soelaas voor veel mensen met ernstige migraine, maar is wel duur. Één dosis, waarmee je een maand verder kan, kost bijna 500 euro. “Vanaf 1 juni 2021 wordt Aimovig® in ons land terugbetaald voor volwassenen met minstens 8 migrainedagen per maand en ten minste 3 eerder gefaalde profylactische behandelingen”, zo luidde de boodschap.

Na Aimovig® worden nu ook Ajovy® (Teva) en Emgality® (Eli Lilly) terugbetaald, onder dezelfde voorwaarden, en dat vanaf 1 juli 2021. “Wij zijn als patiëntenvereniging ontzettend blij dat er verschillende preventiemedicijnen die specifiek voor migraine ontwikkeld zijn in terugbetaling op de markt komen. Eerder moesten patiënten hun toevlucht zoeken tot medicijnen die oorspronkelijk niet bestemd waren om migraine te behandelen. Die hadden vaak ongewenste bijwerkingen. Door de terugbetaling van deze drie medicijnen zullen velen opnieuw op een normale manier pijnvrij kunnen werken, hun sociaal leven ongestoord oppikken en zullen gezinsleden minder last ervaren", aldus Mik Ver Berne van Hoofd-Stuk.

Bronnen:
https://www.hoofd-stuk.be
https://radio1.be
https://www.fagg.be

Lees ook: 16 misverstanden over migraine


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram