Nieuwe malariamug verspreidt zich razendsnel

123-malaria-mug-mosquito-5-2.jpg

nieuws Een invasieve Aziatische mug die malaria kan overdragen verspreidt zich in een razendsnel tempo over het Afrikaanse continent. Experts raden de lokale overheden aan om snel maatregelen te nemen, voor er sprake is van massale uitbraken die vooral aan kinderen jonger dan 5 jaar het leven zullen kosten. 

Mogelijk catastrofaal
De mug, Anopheles stephensi, is een van de weinige malariamuggen die ook in stedelijke gebieden kan overleven, aangezien hij in staat is om proper water te vinden voor de eitjes. Dat maakt dat meer dan 125 miljoen mensen in Afrikaanse steden risico lopen op besmetting. Recent onderzoek van de University of Oxford toonde bovendien al aan dat de mug zich steeds meer aanpast aan de nieuwe omgeving en daardoor mogelijk het hele jaar actief wordt.

Marianne Sinka, hoofdauteur van de studie, trekt aan de alarmbel: “Als deze invasie in Afrika ongecontroleerd doorgaat, is er een zeer reële kans op massale uitbraken. Op een continent dat probeert de gezondheidssystemen te verbeteren en versterken, zou dat catastrofaal kunnen uitpakken." Louisa Messenger, universitair docent aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), treedt Sinka bij: “Als de in deze studie genoemde getallen realiteit worden, is dat zeer dramatisch.”
Actie vereist
Vorig jaar schreef de Wereldgezondheidsorganisatie al dit: “De WHO beschouwt de verspreiding van An. stephensi als een grote potentiële bedreiging voor de strijd tegen malaria in Afrika en Zuid-Azië. Dit Vector Alert (verspreiding in kaart gebracht, red.) is ontwikkeld om de lidstaten van de WHO en hun partners - met name die in en rond de Hoorn van Afrika, de Republiek Soedan en de omliggende geografische gebieden, en in Sri Lanka - aan te sporen om onmiddellijk actie te ondernemen.”

Intussen wordt het wel heel dringend, zegt onderzoekster Jo Lines: “Regeringen moeten binnen een paar maanden tot een jaar tot actie overgaan. Daarna is het te laat, dan heeft de mug zich te ver verspreid.” Klamboes en insectensprays volstaan niet, omdat ze de verspreiding van de mug niet tegenhouden, zegt ze. “Daarvoor moet je de populatie bij de bron terugbrengen.” Lines pleit voor een combinatie van maatregelen, waaronder gedragsaanpassing, surveillanceprogramma’s en conventionele bestrijdingsmaatregelen.

In 1930 reageerde de wereld te laat op de invasie van de Afrikaanse mug Anopheles gambiae in Brazilië, waardoor in 1938 een grote malaria-epidemie uitbrak. Eens een concreet, grootschalig bestrijdingsplan werd opgezet, werd de Anopheles gambiae uitgeroeid in Brazilië.

Bronnen:
https://www.pnas.org
https://www.who.int
https://www.scidev.net
https://www.ipsnews.be

Lees ook: Wat je moét weten over malaria

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram