Waarom dit het ideale moment is voor een hiv-test

screenshot_hiv_test_2020.jpg

nieuws Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, roept in een nieuwe campagne alle homo- en biseksuele mannen die losse seksuele contacten hebben op om zich te laten testen op hiv. De laatste jaren daalde het aantal hiv-diagnoses al fel, maar de covid-19-pandemie zou wel eens een bondgenoot kunnen zijn in de verdere strijd tegen de ziekte. 

Voordelen van de lockdown 
De lockdown duurt nu al twee maanden en verbiedt mensen om seksdates te hebben. Dat betekent dat er geen nieuwe mensen besmet kunnen raken met hiv. Maar er is meer. 

Wanneer je net besmet bent met hiv, is het risico om zelf ook de besmetting door te geven het grootst. Één onbeschermd seksueel contact kan al genoeg zijn om het virus over te dragen op iemand anders. Wie echter besmet raakte net vóór de lockdown, heeft die uiterst besmettelijke eerste fase ondertussen achter de rug. En als die persoon na de quarantaine voor de eerste keer opnieuw seks heeft, is de kans op overdracht al heel fel gedaald. Dat geeft ons momenteel een unieke kans om de strijd tegen hiv in een stroomversnelling te brengen en misschien zelfs hiv uit de wereld te helpen.
Perfecte timing voor hiv-test 
Het is zinloos om een test te doen de ochtend nadat je onbeschermde seks hebt gehad, omdat er op dat moment nog onvoldoende stoffen in je lichaam zitten om een positieve test te geven. Pas zes weken na zo’n onbeschermd contact is het resultaat van de hiv-test betrouwbaar. Iemand die onbeschermde seks had voor de lockdown, kan met andere woorden nu voor de volle 100% vertrouwen op het resultaat. Bovendien kan je dan onmiddellijk met medicatie starten als de uitslag van de test positief blijkt te zijn. Test je daarentegen negatief, dan ben je zeker over je hiv-status. Het is uiteraard aangeraden om je verder te beschermen door het gebruik van een condoom en/of PrEP, een pil die de overdracht van hiv voorkomt. 


Je kan je laten testen bij je huisarts of aan de hand van een zelftest die je zowel bij de apotheker vindt als online.

Lees ook: Waarom we tijdens de quarantaine last krijgen van huidhonger

Bronnen:
www.sensoa.be
www.allesoverseks.be
www.levenmethiv.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram