Zoekresultaten voor hiv-test (842 artikels)

Waar en wanneer kunt u een Hiv-test laten doen?

Waar en wanneer kunt u een Hiv-test laten doen? 28/09/2014 - Er bestaan verschillende types van Hiv-test. Omdat het enkele weken duurt vooraleer uw lichaam na een besmetting antistoffen aanmaakt die door een test kunnen worden vastgesteld, heeft het geen zin om daags na risicoseks een hiv-test te doen.

Europese HIV Testing week HIV-zelftest: wat zijn de voor- en nadelen ?

Europese HIV Testing week  HIV-zelftest: wat zijn de voor- en nadelen ? 24/11/2016 - Sinds 23 november 2016 kan u in Belgische apotheken zonder medisch voorschrift een hiv-zelftest kopen. Het gaat om de Franse autotest VIH®. Het is de enige test met een Europees CE-label. Het CE-label geeft aan dat de test voldoet aan de Europese eisen over kwaliteit, veiligheid en gezondheid.

Voor wie is een HIV-test zinvol?

1/12/2011 - Een hiv-test heeft enkel zin als je een reëel risico hebt gelopen. Dit betekent bijvoorbeeld een risicovol seksueel contact, injecterend druggebruik of contact met besmet bloed door een prikaccident.

Internationale AIDSDAG

1/12/2013 - Wanneer is een HIV-test aan te raden? Indien u zich zorgen maakt over een mogelijke HIV-infectie kunt u best overleggen met uw huisarts of een gespecialiseerd centrum of een hiv-test nodig is.

Waarop letten als u een hiv-zelftest koopt?

Waarop letten als u een hiv-zelftest koopt? 1/12/2015 - U hebt risico gelopen op hiv en wilt weten of u een infectie opgelopen hebt. Dan moet u een hiv-test laten uitvoeren. Bent u een man die seks heeft met mannen, of hebt u veel wisselende seksuele contacten?

Vele homomannen kennen eigen hiv-status niet

15/08/2010 - Uit tests bij mannen die seks hebben met mannen blijkt dat tussen 2% en 15% hiv heeft.

Langzame toename hiv-testen door huisartsen

Langzame toename hiv-testen door  huisartsen 8/06/2013 - Vanaf 1988 nam de aanvraag van hiv-testen vanuit de huisartsenpraktijk geleidelijk toe. Huisartsen nemen ook vaker het initiatief om het risico op hiv en een test te bespreken.

Europese HIV Testing week

7/11/2014 - Naar aanleiding van de Europese HIV Testing week, die plaats vindt van 24 tot 30 november, herinneren verschillende organisaties (EATG, Breach, Ex Aequo, Plateforme Prévention Sida, Sensoa, SidAids Migrants en Dokters van de Wereld),

Steeds meer toeristen vragen hiv- en soa-tests

20/08/2008 - Steeds meer toeristen vragen na terugkeer in België een HIV- en SOA-test, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen.

Waarom dit het ideale moment is voor een hiv-test

Waarom dit het ideale moment is voor een hiv-test 18/05/2020 - Sensoa roept in een nieuwe campagne alle homo- en biseksuele mannen die losse seksuele contacten hebben op om zich te laten testen op hiv. De covid-119-pandemie zou wel eens een sterke bondgenoot kunnen zijn in de verdere strijd tegen de ziekte.

Preventieve behandeling van hiv of behandeling na blootstelling (Post Exposure Prophylaxe of PEP)

3/12/2013 - Indien u een ernstig risico hebt gelopen met een persoon die hiv-positief is of waarvan u dat vermoedt – bijvoorbeeld onbeschermde seks zonder condoom of een gescheurd condoom – dan moet u in de uren die op het risicogedrag volgen naar een arts gaan die verbonden is aan een aids referentiecentrum

Iedereen testen op HIV?

Iedereen testen op HIV? 3/06/2013 - De US Preventive Services Task Force (USPSTF), een belangrijke adviescommisie van de Amerikaanse regering beveelt in een nieuwe aanbeveling aan dat alle volwassenen van 15 tot 65 jaar zich moeten laten testen op HIV.

Zelftests worden te gemakkelijk verkocht

Zelftests worden te gemakkelijk verkocht 6/12/2019 - Voor een zelftest voor hiv en darmkanker kan je zonder voorschrift terecht bij je apotheek. Uit onderzoek van Test-Aankoop blijkt echter dat de apotheker veel te weinig vragen stelt of uitleg geeft. Dat kan nefaste gevolgen hebben voor de patiënt.

Het aantal hiv-diagnoses blijft dalen

Het aantal hiv-diagnoses blijft dalen 5/12/2017 - Het aantal nieuwe hiv-diagnoses daalde in 2016 met 9,8 procent in vergelijking met 2015 en met 25 procent in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, WIV.

Veralgemeende HIV-tests?

6/03/2007 - De Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) pleit in een rapport voor een systematische screening op HIV van alle personen tussen 13 en 64 jaar.

HIV: Veel of weinig virus, een groot verschil

29/08/2014 - Sensoa heeft een nieuwe campagne gelanceerd over het belang van ‘virale lading. Een hiv-infectie verloopt in 4 fasen, de eerste fase heet de primo-infectie.

Twintigers lopen meeste risico op soa en hiv

Twintigers lopen meeste risico op soa en hiv 6/06/2017 - Van de Nederlanders van 16 jaar en ouder geeft 3 procent aan dat ze tijdens het laatste sekscontact onbeschermde seks hebben gehad met een losse partner. Zij lopen daarmee risico op een soa en hiv. Dit risico is het hoogst onder twintigers.

Wanneer moet u zich laten testen op hiv?

Wanneer moet u zich laten testen op hiv? 25/11/2016 - Hiv kan zich bevinden in bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Als deze lichaamsvochten in contact komen met iemands bloedbaan of slijmvliezen, is er kans op een hiv-overdracht. Dit kunnen de slijmvliezen zijn in de mond, anus, vagina en op de penis.

Minder hiv-diagnoses, maar hiv treft diverser publiek

Minder hiv-diagnoses, maar hiv treft diverser publiek 29/11/2019 - Nieuwe cijfers doen vermoeden dat het gebruik van Pre-Exposure Profylaxis of PrEP positief bijdraagt aan de preventie van hiv en de daling van het aantal gevallen. Maar ondertussen komen er wel andere groepen bij waarmee preventieprogramma’s rekening moeten houden.

Voorzichtig met zelfdiagnosetests om HIV op te sporen

Voorzichtig met zelfdiagnosetests om HIV op te sporen 30/05/2014 - Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) waarschuwen het grote publiek tegen frauduleuze zelfdiagnosetests,

Medische zelftests vaak onbetrouwbaar

29/11/2006 - De resultaten van medische zelftests voor het meten van bv. bloedsuiker, bloedstolling, cholesterol, eiwit in urine, alcohol, hepatitis C, HIV, Chlamydia, darmkanker enz., zijn vaak onbetrouwbaar.

Sommige hiv-medicijnen afgeraden tijdens zwangerschap

Sommige hiv-medicijnen afgeraden tijdens zwangerschap 6/06/2019 - Bij zwangere vrouwen werkt hiv-medicatie met elvitegravir in combinatie met cobicistat in het tweede en derde trimester minder goed. Bij deze vrouwen bestaat het risico dat het hiv-virus niet goed onderdrukt blijft. Hierdoor kan hun ongeboren kind besmet raken met het virus.

Hiv-remmers terugbetaald aan alle mensen met hiv

Hiv-remmers terugbetaald aan alle mensen met hiv 1/12/2016 - Vanaf 1 januari 2017 worden hiv-remmers in een vroeg stadium van de infectie, bijvoorbeeld na de diagnose, terugbetaald. Voordien kregen mensen met hiv hun medicatie pas terugbetaald op het moment dat hun weerstand onder 350 CD4-cellen gezakt was. Dat besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Hoe verloopt een soa-onderzoek?

Hoe verloopt een soa-onderzoek? 9/08/2013 - Een soa-onderzoek is een combinatie van een onderzoek van de geslachtsorganen, een uitstrijkje van de afscheiding uit de vagina, penis of anus, een bloedonderzoek en urineonderzoek.

USA verbiedt bloedgeven door homo’s

23/06/2007 - De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verbiedt homo’s levenslang om bloed te geven omwille van het risico op HIV, hepatitis C en andere infecties die via bloed kunnen doorgegeven worden.

Daling van het aantal nieuwe hiv-gevallen in België

Daling van het aantal nieuwe hiv-gevallen in België 2/01/2016 - Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid WIV neemt voor het tweede jaar op rij een daling waar van het aantal nieuwe hiv diagnoses. In 2014 daalde het aantal nieuwe hiv diagnoses met 8 %: er werden 1039 infecties vastgesteld.

Sommige HIV-patiënten mogen vrijen zonder condoom

Sommige HIV-patiënten mogen vrijen zonder condoom 11/08/2014 - HIV-koppels die een duurzame relatie hebben mogen onder bepaalde voorwaarden vrijen zonder condoom. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een recent advies. Mensen met hiv die combinatietherapie volgen zijn immers nog nauwelijks ‘besmettelijk'.

Mannen die seks hebben met mannen zorgen voor driekwart hiv-besmettingen bij mannelijke bloeddonoren

Mannen die seks hebben met mannen zorgen voor driekwart hiv-besmettingen bij mannelijke bloeddonoren 9/06/2017 - MSM, Mannen die Seks hebben met Mannen, ligt aan de basis van 75 procent van de hiv besmettingen bij mannelijke bloeddonoren. Samen met vrouwelijke donoren die seks hadden met mannen uit landen waar hiv in verhouding meer voorkomt, vormen zij het merendeel van de hiv besmettingen bij bloeddonoren.

Nieuwe campagne voor mannen die seks hebben met mannen

Nieuwe campagne voor mannen die seks hebben met mannen 24/09/2019 - De tijd dat preventie gelijk stond (of beperkt was) tot condoomgebruik is voorbij. Preventie betekent vandaag een menu van mogelijkheden waaruit je kan kiezen en die je kan combineren: condooms, PrEP (preventief gebruik van hiv-remmende medicatie), regelmatig testen en behandelen bij soa en hiv.

Onveilige seks? Laat u testen op SOA

Onveilige seks? Laat u testen op SOA 6/08/2012 - Er zijn opnieuw meer mensen in ons land besmet met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zoals syfilis of chlamydia. Specialisten hebben het over een stijging met 10 tot 15 procent.

volgopfacebook

volgopinstagram