Medische zelftests vaak onbetrouwbaar

Laatst bijgewerkt: februari 2021
zelftest-cholesterol-150.jpg

nieuws De resultaten van medische zelftests voor het meten van bv. bloedsuiker, bloedstolling, cholesterol, eiwit in urine, alcohol, hepatitis C, HIV, Chlamydia, darmkanker enz., zijn vaak onbetrouwbaar. De uitkomsten verschillen per fabrikant en consumenten weten vaak niet hoe ze de resultaten moeten interpreteren, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben. Ook worden consumenten onterecht angstig gemaakt over ziekten of genetische afwijkingen die zij volgens de test zouden hebben, terwijl dat niet het geval is. Zo wordt er met een darmkankertest slechts gemeten of er bloed in de ontlasting zit. Een positief resultaat kan weliswaar wijzen op darmkanker, maar ook op een ontsteking.
Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde ( NVKC ), na onderzoek onder 150 huisartsenpraktijken in Friesland. Onderzoek in Zwolle en Amsterdam toont eveneens aan dat de resultaten van bloedglucosemeters per fabrikant verschillen. Van de 30 geteste bloedglucosemeters voor thuisgebruik door diabetici bleken vier van de vijf niet te voldoen aan de richtlijnen. Hierdoor lopen bijvoorbeeld diabetespatiënten het risico teveel of juist te weinig insuline tot zich te nemen. Sommige meetapparaten herkennen een diabetespatiënt niet eens.
De vereniging pleit voor de invoering van een verplicht keurmerk waar alle zelftests aan moeten voldoen. Nu hanteert de ene test een andere toegestane afwijking dan de andere test.
Daarnaast zouden consumenten veel beter geïnformeerd moeten worden over wat de test werkelijk betekent.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram