Wanneer moet u zich laten testen op hiv?

123-AC-soa-condoom-bed-170-10.jpg

nieuws Hiv kan zich bevinden in bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Als deze lichaamsvochten in contact komen met iemands bloedbaan of slijmvliezen, is er kans op een hiv-overdracht. Dit kunnen de slijmvliezen zijn in de mond, anus, vagina en op de penis.

Dit betekent dat u in de volgende situaties hiv kunt oplopen:
• Bij onveilig seksueel contact;
• Bij inspuiten van drugs met gebruikte naalden of spuiten;
• Bij het prikken aan een besmette naald of spuit of een ander prik- of snijincident met mogelijk besmet materiaal.

Een hiv-test wordt aangeraden:
1. Na onveilige vaginale of anale seks zonder condoom of als het condoom gescheurd is:
• als man met een andere man dan uw vaste partner;
• met een hiv-positieve partner;
• met iemand afkomstig uit sub-Saharaans Afrika.

2. Om de zes maanden:
• Als u of uw partner regelmatig losse sekscontacten hebt;
• Als u vaak seks hebt onder invloed van alcohol of drugs.

3. Na gedeeld gebruik van injectienaalden of een prik- of snijaccident.

4. Als u klachten hebt die op hiv kunnen wijzen.
Let op: als u een andere soa hebt, kunt u vatbaarder zijn voor hiv. De kans wordt dan groter dat hiv uw lichaam kan binnendringen.

Vanaf wanneer kunt u een hiv-test doen?
Er bestaan verschillende types van Hiv-test. Omdat het enkele weken duurt vooraleer uw lichaam na een besmetting antistoffen aanmaakt die door een test kunnen worden vastgesteld, heeft het geen zin om daags na risicoseks een hiv-test te doen. Er zijn op dat moment in uw bloed nog geen sporen te vinden.

In afwachting van de hiv-test moet u zeker veilig te vrijen. Vlak na de besmetting ligt het virusgehalte in bloed en lichaamsvochten immers zeer hoog en bent u extra besmettelijk.
U kunt zich intussen ook laten testen op andere SOA omdat de wachttijd daar minder lang is.


Hebt u minder dan 72 uur risico gelopen op hiv? Dan kan een PEP-behandeling (Post Exposure Profylaxis) besmetting nog voorkomen. Bespreek dit met uw arts of gynaecoloog.

Lees ook: Preventieve behandeling van hiv of behandeling na blootstelling (Post Exposure Prophylaxe of PEP)

1. De klassieke bloedtest is betrouwbaar vanaf vier à zes weken na het risicocontact. Het duurt dan nog ongeveer één week voor de resultaten van de test bekend zijn.
100% zekerheid dat u geen hiv hebt, hebt u met de standaardtest pas op 3 maanden na het risico. Maar als u zich op 4 à 6 weken na het risico laat testen, hebt u ook al een hoge zekerheid (95%) over een negatief resultaat.

Bent u erg ongerust na een ernstig risico, dan kunt u overwegen om u al na twee à drie weken te laten testen. Na die korte wachttijd geldt een positief testresultaat (u hebt hiv) als betrouwbaar, maar bent u nog niet zeker van een negatief testresultaat (u hebt geen hiv). Maar niet alle labo's werken met testen die al na enkele weken hiv kunnen opsporen. Bespreek deze mogelijkheden met uw arts of wendt u tot een aidsreferentiecentrum.
Normaal wordt deze test na drie maanden herhaald zodat met zekerheid kan worden vastgesteld dat u geen hiv hebt.

2. De hiv-sneltest kan vanaf 4 à 6 weken na risicocontact. Voor deze test wordt een bloedstaal afgenomen via een vingerprik. Bij deze test krijgt u binnen het uur de uitslag.
Als de sneltest een positief resultaat geeft ('U bent besmet') dan is een klassieke bloedtest nodig om dit te bevestigen of te weerleggen. Op het resultaat daarvan moet u dan een week wachten.
In België kunt u voor zo’n Hiv-sneltest alleen terecht bij het Helpcenter-ITG in Antwerpen en het Elisacentrum in Brussel.

Waar een test aanvragen?
• Voor de klassieke bloedtest kunt u terecht bij uw huisarts of een gespecialiseerd opsporingscentrum of B>Aidsreferentiecentrum.
• De sneltest wordt alleen uitgevoerd in het Helpcenter-ITG in Antwerpen en de S clinic in Brussel.
Helpcenter: http://www.itg.be/itg/generalsite/Default.aspx?WPID=29&L=N&MIID=659
S Clinic
http://www.stpierre-bru.be/nl/service/autres/s.html


Swab2know.be / Gratis online HIV-test
Hebt regelmatig wisselende partners? Hebt u een hiv-positieve partner? Of denkt u een risico voor hiv te hebben gelopen? Dan kunt u online en anoniem een gratis hiv-test bestellen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen via de website: www.swab2know.be

Hoe werkt het precies?
• U meldt u aan op de website, vult een korte vragenlijst in en kiest hoe u het pakket wenst te ontvangen (per post naar uw thuisadres of ter plaatse afhalen).
• U neemt zelf thuis het speekselstaal zelf af. Op de website vindt u alle informatie en een instructiefilmpje hoe u het speekselstaal moet afnemen.
• U stuurt het speekselstaal gratis op naar het laboratorium met de envelop bijgevoegd in het pakket (geen postzegel nodig).
Let op! De tijd tussen staalafname (door uzelf) en de labotest in het laboratorium mag niet meer dan 1 week bedragen voor een betrouwbaar resultaat. Verzend het staal dus zo snel mogelijk nadat u het bij hebt afgenomen.
• Wanneer uw resultaat beschikbaar is, ontvangt u een e-mail. Vraag uw resultaat op via de website met de code die u in het pakket wordt toegestuurd.
• U kunt het hiv-testresultaat in een persoonlijk contact met een arts bespreken.
• Indien uw speeksel positief heeft gereageerd op de test dan is er een risico dat u met hiv geïnfecteerd bent. Het is dan noodzakelijk om dit resultaat te laten bevestigen op een bloedstaal om een definitieve diagnose te kunnen stellen.
• Heeft uw speeksel niet gereageerd op de test dan bent u waarschijnlijk niet besmet met hiv. Noteer dat een hiv-test geen informatie geeft over het risico dat u gelopen hebt in de laatste drie maanden.
• Indien u de boodschap ontvangt dat uw resultaat moet geconfirmeerd worden op een bloedstaal, zal u enkele weken nadien een e-mail sturen met de vraag of deze confirmatie gebeurd is, en wat het resultaat was.
• Het is belangrijk te weten dat de speekseltest minder accuraat is dan een gewone bloedtest, zeker indien u recent risico op hiv hebt gelopen (minder dan 3 maanden geleden). Indien dit het geval is, raden we u aan om een hiv-test op bloed te doen.
www.swab2know.be

Hoeveel kost een hiv-test?
• Bij uw huisarts of een Aidsreferentiecentrum moet u betalen voor een raadpleging en bloedafnames, maar die worden terugbetaald door het ziekenfonds. De standaard hiv test kost 2,5 Euro (remgeld), de sneltest ca. 5 Euro

• In het Helpcenter-ITG in Antwerpen, het Elisa Centrum in Brussel en het Referentiecentrum van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel kunnen sommige personen zich ook gratis en anoniem laten testen. Een anonieme test wordt niet terugbetaald zodat u zelf ongeveer 20 Euro moet betalen.

Elisacentrum Brussel
UMC Sint-Pieter, Campus César De Paepe, Cellebroersstraat 11, 1000 Brussel
www.stpierre-bru.be/nl/service/autres/elisa.html

Helpcenter ITG Antwerpen Kronenburgstraat 43
2000 Antwerpen
03/216.02.88
Afspraken maken kan via www.helpcenteritg.be/

Wat als u positief test op hiv?
Een positief resultaat op een hiv-test moet altijd worden bevestigd door een confirmatietest. Wanneer het resultaat van deze confirmatietest positief is, hebt u hiv. De huisarts verwijst je door naar een gespecialiseerd arts voor medische opvolging en begeleiding.
Als u hiv-positief test, brengt u het best uw (vroegere) sekspartner(s) op de hoogte. Dan kunnen zij zich ook laten testen en behandelen. U kan dit zelf doen, of u kan uw arts vragen om dit anoniem te doen.

Meer info:
www.seksualiteit.be/soas/testen/de-hiv-test
www.allesoverseks.be
www.laatjetesten.be/
www.sensoa.be
www.helpcenteritg.be
http://weljongniethetero.be
www.mannenseks.be/
www.soatest.nl
www.soaaids.nl


Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram