ad

Waarop letten als u een hiv-zelftest koopt?

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-bloedonderzoek-bloedafn-05-15.png

nieuws U hebt risico gelopen op hiv en wilt weten of u een infectie opgelopen hebt. Dan moet u een hiv-test laten uitvoeren. Bent u een man die seks heeft met mannen, of hebt u veel wisselende seksuele contacten? Dan wordt aangeraden om u geregeld (minstens twee keer per jaar) te laten testen op hiv (en andere seksueel overdraagbare infecties).
Naast de hiv-test die u bij de huisarts kunt laten uitvoeren, bestaan er sinds kort ook zelftests die u thuis kunt uitvoeren.

Hiv-zelftest

In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is in 2015 een hiv-zelftest goedgekeurd. U kunt er dus wettelijk een online hiv-zelftest met CE-label (Europees kwaliteitslabel) kopen. Beide tests werken met een druppel bloed via een vingerprik. Na 15-20 minuten kent u de uitslag.

• De Britse BioSure hiv-zelftest kost 40 euro en u ontvangt hem thuis. De BioSure test is voor 99,7% nauwkeurig. In Groot-Brittannië biedt de overheid gratis zelftests voor HIV aan tot 31 december 2015. 

• De Franse hiv-zelftest, autotest VIH, is sinds september 2015 beschikbaar in apotheken. Daarnaast kunt u hem ook online bestellen via websites van apotheken. Deze voorschriftvrije HIV-zelftest zou voor het einde van het jaar ook beschikbaar zijn in de Belgische apotheken. Mogelijk zal de test later ook in de supermarkt verkocht worden. Maar in de startfase vindt hij het belangrijk dat de gebruikers advies krijgen van een apotheker. De verkoopprijs zal tussen de 20 en 30 euro liggen. 

• Daarnaast zijn er twee HIV-tests die goedgekeurd zijn door de Amerikaanse FDA, en die u online kunt bestellen: de Home Access HIV-1 Test System en de De OraQuick In-home HIV test. Strict gezien is dit echter illegaal vermits deze tests geen Europees CE-label hebben. 

Swab2know.be / Gratis online HIV-test
Hebt regelmatig wisselende partners? Hebt u een hiv-positieve partner? Of denkt u een risico voor hiv te hebben gelopen? Dan kunt u online en anoniem een gratis hiv-test bestellen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen via de website: www.swab2know.be

Hoe werkt het precies?
• U meldt u aan op de website, vult een korte vragenlijst in en kiest hoe u het pakket wenst te ontvangen (per post naar uw thuisadres of ter plaatse afhalen). • U neemt zelf thuis het speekselstaal zelf af. Op de website vindt u alle informatie en een instructiefilmpje hoe u het speekselstaal moet afnemen.
• U stuurt het speekselstaal gratis op naar het laboratorium met de envelop bijgevoegd in het pakket (geen postzegel nodig). Let op! De tijd tussen staalafname (door uzelf) en de labotest in het laboratorium mag niet meer dan 1 week bedragen voor een betrouwbaar resultaat. Verzend het staal dus zo snel mogelijk nadat u het bij hebt afgenomen.
• Wanneer uw resultaat beschikbaar is, ontvangt u een e-mail. Vraag uw resultaat op via de website met de code die u in het pakket wordt toegestuurd.
• U kunt het hiv-testresultaat in een persoonlijk contact met een arts bespreken.
• Indien uw speeksel positief heeft gereageerd op de test dan is er een risico dat u met hiv geïnfecteerd bent. Het is dan noodzakelijk om dit resultaat te laten bevestigen op een bloedstaal om een definitieve diagnose te kunnen stellen.
• Heeft uw speeksel niet gereageerd op de test dan bent u waarschijnlijk niet besmet met hiv. Noteer dat een hiv-test geen informatie geeft over het risico dat u gelopen hebt in de laatste drie maanden.
• Indien u de boodschap ontvangt dat uw resultaat moet geconfirmeerd worden op een bloedstaal, zal u enkele weken nadien een e-mail sturen met de vraag of deze confirmatie gebeurd is, en wat het resultaat was.
• Het is belangrijk te weten dat de speekseltest minder accuraat is dan een gewone bloedtest, zeker indien u recent risico op hiv hebt gelopen (minder dan 3 maanden geleden). Indien dit het geval is, raden we u aan om een hiv-test op bloed te doen. www.swab2know.be

Voordelen van een HIV-zelftest

• Een zelftest kan de stap om zich te testen gemakkelijker maken. Gegevens uit het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen die zich nog nooit lieten testen of een test uitstelden, wel bereid zijn om een zelftest af te nemen.
In Vlaanderen worden nog steeds 39% van de diagnoses laattijdig vastgesteld. 1 op 7 van de Vlaamse homomannen zou niet weten dat hij hiv-positief is.

Sommige mensen willen of durven niet naar de huisarts voor een hiv-test. Anderen zijn ervan overtuigd dat ze geen risico hebben gelopen.
• Hoe meer mogelijkheden er zijn, hoe meer kans dat mensen zich (laten) testen. Bij wisselende seksuele contacten hoort een test erbij, net zoals het gebruik van een condoom

• Gezien zelftests worden aangeboden op het internet, bestaat een grote toegankelijkheid en anonimiteit. Er dient niet met een tussenpersoon over gepraat te worden, noch over eventuele risico’s. En de test kan volledig zelfstandig worden afgenomen.

• Een hiv-zelftest geeft na 20 minuten een resultaat. Bij de arts moet u een week wachten.

Nadelen van een HIV-zelftest

• Zelftests kunnen hiv pas na 3 maanden met voldoende zekerheid opsporen. Bij een hiv-test bij de huisarts kan dat al na 4 à 6 weken.
• Bij een positief resultaat weet u nog niet zeker of u hiv hebt. Er is altijd een confirmatietest (bevestigingstest) door een arts nodig.

• Als u negatief test, dan wil dat zeggen dat u 3 maanden geleden hiv-negatief was. Want een zelftest heeft een vensterperiode van 3 maanden. Dit is de tijd tussen besmetting met hiv en het moment waarop de aanwezigheid van hiv in het lichaam kan opgespoord worden.

U mist een gesprek met een arts. Een arts (of andere hulpverlener) kan ingaan op specifieke vragen en u bijkomende informatie geven.

• Een hiv-test laten afnemen bij uw huisarts is nog altijd goedkoper en betrouwbaarder

Tips bij aankoop van een HIV-zelftest

• Controleer of de test een Europees CE-label draagt. Er zijn momenteel twee hiv-tests met een CE-label: de Britse BioSure HIV Self Test en de Franse Autotest VIH®.
De kwaliteit van tests zonder dit CE-label kan onvoldoende gegarandeerd worden en mogen in Europa niet verkocht worden.

• Houd rekening met de vensterperiode na een onbeschermd seksueel contact. De meeste zelftests kunnen pas na 3 maanden hiv met voldoende zekerheid opsporen.
• Kijk na of het gebruik en interpretatie van het resultaat duidelijk zijn uitgelegd in de handleiding.

• Wanneer de test positief is (mogelijke hiv-infectie), vraag dan aan uw huisarts een hiv-test ter bevestiging van het resultaat. Dit kan enkel met een klassieke hiv-test. Na ongeveer 1 week kent u het resultaat.

• Krijgt u eennegatief resultaat (geen hiv-infectie)? Overweeg dan toch om naar de huisarts te gaan. Een hiv-zelftest test enkel op hiv, niet op andere soa’s.

Geen paniek
Een eventuele positieve uitslag is geen reden tot paniek. Hiv is vandaag in België een zeer goed behandelbare chronische infectie met relatief eenvoudige medicatie-inname, soms zelfs beperkt tot één pil per dag.

zie ook artikel : Waar en wanneer kunt u een Hiv-test laten doen?

Meer lezen
www.seksualiteit.be/soas/testen-op-soas/de-hiv-test
www.mannenseks.be
www.has-sante.fr/portail/jcms/c_2026839/en/autotests-vih-un-document-d-information-pour-accompagner-leur-utilisation
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad


pub