Zoekresultaten voor virus (354 artikels)

Video: HPV: wat is het?

Video: HPV: wat is het? 27/04/2017 - HPV is de afkorting van Humaan Papillomavirus. Het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Een uitleg over wat het virus precies is.

Moeten we ons zorgen maken over het dodelijke Nipah-virus?

Moeten we ons zorgen maken over het dodelijke Nipah-virus? 13/10/2023 - Het Nipah-virus (NiV) is een zeer besmettelijk en mogelijk dodelijk virus dat in Azië al aan verschillende mensen het leven heeft gekost. Het virus wordt overgedragen van fruitvleermuizen op mensen en kan zich ook onder mensen verspreiden. Dit doet denken aan de start van de coronapandemie… Moeten we ons zorgen maken?

Nieuw virus ontdekt

20/06/2003 - Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw menselijk metapneumovirus (hMPV) ontdekt dat verantwoordelijk zou zijn voor ademhalingsproblemen bij kinderen. Het virus zou vooral voorkomen in Europa en Australië.

Risico Schmallenbergvirus voor mensen lijkt klein

28/03/2012 - Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus dat herkauwers kan ziek maken en dat sinds eind vorig jaar in België en in de ons omringende landen is opgedoken.

Tekenencefalitisvirus in Nederland aangetroffen

Tekenencefalitisvirus in Nederland aangetroffen 15/07/2016 - In teken bij reeën op de Sallandse Heuvelrug in Nederlands is het virus dat verantwoordelijk is voor tekenencefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen. Dit meldt het Nederlandse RIVM.

Waarom we de ebola-uitbraak in West-Afrika ernstig moeten nemen

2/07/2014 - De ebola-epidemie die nu al zo’n zes maanden in West-Afrika woedt, is de zwaarste en dodelijkste epidemie van het virus ooit. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt intussen een crisisvergadering over de toestand in West-Afrika. En terecht, want om volgende redenen is het nodig de uitbraak van het virus ernstig te nemen:

Nieuw virus infecteert mensen op jonge leeftijd

27/07/2009 - Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben voor het eerst aangetoond dat het onlangs ontdekte Saffold-virus bij de mens zeer algemeen voorkomt.

Nieuwe griepvaccins: welke kiezen?

Nieuwe griepvaccins: welke kiezen? 2/10/2015 - Dit jaar zijn er enkele nieuwe griepvaccins op de markt. Naast de gewone 'trivalente' vaccins (die twee componenten van het Influenza A-virus en één van het Influenza B-virus bevatten), twee nieuwe 'tetravalente' vaccins (die één extra component van Influenza-virus bevatten).

Prostaatkanker mogelijk veroorzaakt door virus

30/10/2009 - Prostaatkanker ontstaat misschien door een virusinfectie. Dat vermoeden bestaat al een paar jaar, maar is recent verstevigd na een publicatie in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Functionele genezing hiv-infectie

Functionele genezing hiv-infectie 23/02/2014 - Bij negen op de tien seropositieven die elke dag hiv-remmers nemen, kunnen we het virus volledig onderdrukken. Toch blijft het virus latent in het lichaam aanwezig en duikt het weer op zodra de medicatie niet meer wordt ingenomen.

Eerste Nederlander ziek door tekenencefalitisvirus

Eerste Nederlander ziek door tekenencefalitisvirus 10/08/2016 - Voor de eerste keer is in Nederland een patiënt ziek geworden door een teek die het tekenencefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Wordt chronisch vermoeidheidssyndroom veroorzaakt door virus?

15/11/2009 - Een onlangs geïdentificeerd retrovirus, XMRV (xenotropic murine leukaemia virus-related virus) genoemd, wordt door Amerikaanse onderzoekers in een studie in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Science in verband gebracht met Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Virus niet oorzaak CVS

21/07/2011 - Het staat nu vast: Het XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus) is niet de oorzaak van het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS).

Onderzoekers stap dichter bij genezing aids

Onderzoekers stap dichter bij genezing aids 18/09/2019 - Onderzoekers van het UZ-Gent hebben een belangrijke stap gezet om het hiv-virus op termijn te kunnen uitschakelen en aids definitief te genezen.

Antibiotica niet zinvol bij 'baby-griep'

2/05/2008 - Zuigelingen en jonge kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen met longontsteking door het respiratoir syncytieel virus (RS virus) hebben geen baat bij een behandeling met antibiotica.

Moeten we ons immuunsysteem boosten als een virus rondgaat?

Moeten we ons immuunsysteem boosten als een virus rondgaat? 9/06/2020 - Als een virus om de hoek loert, kiezen sommige mensen ervoor om hun immuunsysteem een boost te geven, bijvoorbeeld met voedingssupplementen. Maar is dat wel een goed idee?

Wereldrabiësdag

28/09/2015 - Rabiës of hondsdolheid is een virale ziekte die wordt overgedragen door een virus. Het virus kan worden overgedragen van dier op mens, wat een zoönose wordt genoemd. Besmette dieren dragen het virus over wanneer zij bijten, krabben, likken of hun speeksel in contact komt met een wonde en verspreidt zich langs de zenuwbanen naar de hersenen.

Onschuldig virus verhoogt kans op diabetes

Onschuldig virus verhoogt kans op diabetes 16/10/2012 - Ouderen die ooit besmet zijn geweest met het veelvoorkomende cytomegalovirus (CMV), hebben een ruim twee keer zo hoog risico om diabetes type 2 te ontwikkelen als leeftijdgenoten die nooit besmet raakten met het virus.

Wild kan besmet zijn met hepatitis E

30/03/2011 - Wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen.

Hepatitis B op veel scheermessen in Turkije

18/05/2010 - Vakantiegangers moeten oppassen voor besmetting met het hepatitis B-virus als zij zich laten scheren bij een kapper in Turkije.

Virus kan mogelijk leiden tot overgewicht bij kinderen

23/03/2011 - Een infectie door een virus, genaamd adenovirus36, zou bij kinderen kunnen leiden tot obesitas. Dat besluiten Amerikaanse onderzoekers uit een onderzoek waarin een groep obese kinderen van 8 tot 18 jaar werd vergeleken met een groep kinderen met normaal gewicht.

Hoe verloopt een hiv-besmetting en is er een behandeling?

Hoe verloopt een hiv-besmetting en is er een behandeling? 29/12/2022 - Het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) is het virus dat het verworven immunodeficiëntiesyndroom (aids) veroorzaakt. Hiv wordt overgedragen via bloed, sperma en vaginaal vocht. Het virus tast geleidelijk het immuunsysteem aan, waardoor je allerlei klachten ontwikkelt.

Zona of gordelroos: een pijnlijke huiduitslag

Zona of gordelroos: een pijnlijke huiduitslag 9/09/2022 - Gordelroos of zona is een pijnlijke bandvormige huiduitslag, meestal aan één kant van het lichaam, die veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus (HZV). Dat virus veroorzaakt bij kinderen wind- of waterpokken (varicella), maar kan bij het ouder worden weer opflakkeren en zona veroorzaken.

Hoe kunt u uw baby beschermen tegen een RSV-infectie?

Hoe kunt u uw baby beschermen tegen een RSV-infectie? 5/11/2014 - Het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV) is zeer besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via speekseldruppels die verspreid worden door de lucht door te niezen of te hoesten, door lichamelijk contact en contact met besmette voorwerpen.

West-Nijlvirusinfecties rukken op in Europa

24/10/2010 - In Centraal-Macedonië en in Larissa in het midden noorden van Griekenland is deze zomer bij 173 patiënten een West-Nijlvirusinfectie vastgesteld. Vijftien patiënten zijn overleden.

Vaccin tegen Westnijlvirus?

Vaccin tegen Westnijlvirus? 12/10/2002 - Onderzoekers van de Britse onderneming Acambis verwachten binnen drie jaar een vaccin tegen het Westnijlvirus op de markt te brengen. Het Westnijlvirus wordt door muggen op mensen overgebracht. Het virus veroorzaakt een hersenontsteking die niet zelden dodelijk van afloop is.

Erfelijk bepaalde afweer tegen virus speelt een rol bij lymfeklierkanker

25/03/2006 - Erfelijke componenten in het afweersysteem spelen een rol bij de kans op het krijgen van een Hodgkin lymfoom, dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Hoe herken je de hand-voet-mondziekte en wat kan je doen?

Hoe herken je de hand-voet-mondziekte en wat kan je doen? 24/01/2022 - Hand-voet-mondziekte wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. Vooral kinderen jonger dan tien jaar krijgen deze ziekte, vaak aan het eind van de zomer of in de herfst. Volwassenen worden gewoonlijk niet ziek van het virus.

Zwangere vrouwen reizen beter niet naar Latijns-Amerika

22/01/2016 - Ons land zou beter zwangere vrouwen afraden om naar bepaalde delen van Latijns-Amerika te reizen. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in De Wereld Vandaag op Radio 1. In veel landen heerst het zika-virus. En dat is gevaarlijk voor ongeboren kinderen.

Wat moet je weten over de nieuwe varianten van het Corona-virus

Wat moet je weten over de nieuwe varianten van het Corona-virus 28/12/2020 - Ondertussen zijn ook in België enkele gevallen van de Britse variant van het Corona-virus ontdekt. Hoe gevaarlijk zijn deze nieuwe varianten van het virus en moeten we ons zorgen maken?

volgopfacebook

volgopinstagram