ad

Prostaatkanker mogelijk veroorzaakt door virus

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Prostaatkanker ontstaat misschien door een virusinfectie. Dat vermoeden bestaat al een paar jaar, maar is recent verstevigd na een publicatie in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Onderzoekers van Columbia University vonden sporen van het virus XMRV in één op de vier prostaatkankers. In prostaatweefsel dat was weggehaald bij patiënten met goedaardige prostaatvergroting (geen kanker) was één op de zestien preparaten met het virus besmet. Bovendien kwam het virus vaker voor in kwaadaardiger prostaatkanker, met een hoge kans op uitzaaiingen.
XMRV staat voor xenotropic murine leukemia virus-like virus omdat het lijkt op met virussen die bij ratten en muizen leukemie veroorzaken. Onderzoekers hebben nog geen idee hoe mannen een XMRV-besmetting oplopen.
Een andere kanker waarvan vaststaat dat hij door een virus wordt veroorzaakt is baarmoederhalskanker. Daarvoor zijn twee typen van het humaan papillomavirus (HPV) verantwoordelijk die bij seksueel contact worden overgedragen. Meisjes kunnen zich tegenwoordig tegen het virus laten vaccineren, voordat ze seks hebben.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub