Vaccin tegen Westnijlvirus?

Laatst bijgewerkt: oktober 2018
123-labo-west-nile-virus-steken-09-18.jpg

nieuws

Onderzoekers van de Britse onderneming Acambis verwachten binnen drie jaar een vaccin tegen het Westnijlvirus op de markt te brengen. Het Westnijlvirus wordt door muggen op mensen overgebracht. Het virus veroorzaakt een hersenontsteking die niet zelden dodelijk van afloop is. Tot nu toe zijn alleen al in de Verenigde Staten in 2002 meer dan 2000 mensen geïnfecteerd. In 98 gevallen had de ziekte een dodelijke afloop.

Een vaccin tegen gele koorts dient als basis voor het nieuwe vaccin, dat begin 2003 bij mensen wordt getest. De wetenschappers hebben een aantal genetische veranderingen in het virus aangebracht, waardoor het menselijk afweersysteem het herkent als West-Nijlvirus. Ze hebben het gedeelte van het genetisch materiaal dat informatie bevat over het eiwitmanteltje van het gele-koortsvirus vervangen door DNA dat codeert voor de oppervlakte-eiwitten van het Westnijlvirus.
Wetenschappers weten nog relatief weinig van de besmettingsroute van het Westnijlvirus. Wel is bekend dat vogels het reservoir vormen. Muggen brengen het virus via een beet van de vogel over op de mens.

Onderzoekers van het Center of Disease Control deelden vorige week mee dat moeders hun kind mogelijk via de borstvoeding besmetten. Ze hebben genetisch materiaal van het virus aangetroffen in de moedermelk van een besmette vrouw.
Het is nog niet bekend of baby’s door borstvoeding de ziekte kunnen krijgen.
De ontdekking geeft volgens de onderzoekers wel aan dat het Westnijlvirus serieus moet worden genomen. Eerder deze maand kwamen artsen tot de ontdekking dat het virus in donorbloed is terug te vinden.verschenen op : 12/10/2002 , bijgewerkt op 04/10/2018


pub