Zoekresultaten voor hiv (163 artikels)

Niet Meetbaar = Niet Overdraagbaar Hiv niet overdraagbaar als het virus onmeetbaar is

Niet Meetbaar = Niet Overdraagbaar  Hiv niet overdraagbaar als het virus onmeetbaar is 4/12/2017 - De Nederlandse Hiv Vereniging lanceert een campagne over de overdraagbaarheid van hiv: n=n, niet meetbaar = niet overdraagbaar. De boodschap n=n houdt in dat een persoon met hiv die succesvol wordt behandeld, en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, hiv seksueel niet kan overdragen.

Wereld Aids Dag: Klopt het dat u na risicoseks snel kunt starten met hiv-medicatie?

Wereld Aids Dag: Klopt het dat u na risicoseks snel kunt starten met hiv-medicatie? 1/12/2016 - Die mogelijkheid, PEP (Post Expositie Profylaxe), bestaat maar het hangt af van het risico dat u hebt gelopen.

Gecombineerde preventie kan het aantal nieuwe HIV-infecties tegen 2030 halveren

Gecombineerde preventie kan het aantal nieuwe HIV-infecties tegen 2030 halveren 17/07/2017 - België telt elk jaar meer dan 1.000 nieuwe HIV-besmettingen. Gecombineerde preventie kan de verdere verspreiding van het HIV-virus echter voelbaar indijken.

Internationale AIDSDAG

1/12/2013 - Wanneer is een HIV-test aan te raden? Indien u zich zorgen maakt over een mogelijke HIV-infectie kunt u best overleggen met uw huisarts of een gespecialiseerd centrum of een hiv-test nodig is.

Hiv in België: feiten en cijfers

Hiv in België: feiten en cijfers 18/01/2019 - In 2017 werden in België 890 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld. Dat stemt overeen met 2,4 diagnoses per dag. Naar schatting leefden in 2017 18.908 mensen met hiv in België. Dat zijn 1,7 mensen per 1.000 inwoners. 2.059 mensen weten nog niet dat ze hiv hebben.

HIV in Afrika verspreid door naalden

14/11/2002 - Het aantal mensen dat in Afrika met het HIV-virus is besmet door injectie naalden is groter dan werd gedacht. Dat blijkt uit Amerikaanse onderzoeken. Volgens sommige studies zijn 40% van de HIV-besmettingen bij volwassenen in Afrika het gevolg van injecties.

Instituut Tropische Geneeskunde start met preventieve hiv-medicijnen voor homomannen

Instituut Tropische Geneeskunde start met preventieve hiv-medicijnen voor homomannen 21/09/2015 - Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen is gestart met een experiment waarbij gezonde homomannen preventief HIV-geneesmiddelen krijgen. De onderzoekers hopen dat dit kan bijdragen om het hoge aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen bij bepaalde groepen homomannen die verhoogd risico lopen op een hiv-infectie.

Met de juiste medicatie is hiv niet langer seksueel overdraagbaar

Met de juiste medicatie is hiv niet langer seksueel overdraagbaar 1/12/2020 - Als iemand met hiv nauwgezet medicatie neemt waardoor de hoeveelheid virus in het bloed zeer laag is, is de ziekte niet meer overdraagbaar tijdens onveilige seks. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Helft van personen met hiv vertelt diagnose niet op het werk

Helft van personen met hiv vertelt diagnose niet op het werk 25/11/2013 - In aanloop naar Wereldaidsdag (1 december) vestigen de Universiteit Gent en Sensoa de aandacht op het taboe rond hiv, ook op de werkvloer. Zo blijkt uit een online bevraging dat slechts de helft van de personen met hiv zijn of haar hiv-status bekendmaakt op het werk.

HIV: Veel of weinig virus, een groot verschil

29/08/2014 - Sensoa heeft een nieuwe campagne gelanceerd over het belang van ‘virale lading. Een hiv-infectie verloopt in 4 fasen, de eerste fase heet de primo-infectie.

Stigma nog steeds probleem bij mensen met hiv

Stigma nog steeds probleem bij mensen met hiv 11/10/2019 - Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, bevroeg 505 mensen met hiv in Vlaanderen en Brussel. Daarmee wilde ze de kwaliteit van leven in kaart brengen, noden detecteren en lessen trekken voor preventie.

Vijftien vragen over PrEP (Pre-Expositie Profylaxe)

Vijftien vragen over PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) 2/12/2016 - Wat is PrEP ? PrEP (afkorting voor Pre-Expositie Profylaxe) is een preventiemiddel tegen een besmetting met hiv. PrEP is dus een medische behandeling voor mensen zonder hiv dat een besmetting met hiv voorkomt. Het is vooral bedoeld voor mensen die groot risico lopen op hiv.

Hiv-remmers terugbetaald aan alle mensen met hiv

Hiv-remmers terugbetaald aan alle mensen met hiv 1/12/2016 - Vanaf 1 januari 2017 worden hiv-remmers in een vroeg stadium van de infectie, bijvoorbeeld na de diagnose, terugbetaald. Voordien kregen mensen met hiv hun medicatie pas terugbetaald op het moment dat hun weerstand onder 350 CD4-cellen gezakt was. Dat besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Steeds meer 50-plussers hebben HIV

29/09/2017 - Hiv komt steeds meer voor bij 50-plussers in Europa gemiddeld toe. Bij deze groep wordt de diagnose ook later gesteld dan bij jongere patiënten. Dit blijkt uit een studie van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in The Lancet HIV.

Langzame toename hiv-testen door huisartsen

Langzame toename hiv-testen door  huisartsen 8/06/2013 - Vanaf 1988 nam de aanvraag van hiv-testen vanuit de huisartsenpraktijk geleidelijk toe. Huisartsen nemen ook vaker het initiatief om het risico op hiv en een test te bespreken.

Europese HIV Testing week HIV-zelftest: wat zijn de voor- en nadelen ?

Europese HIV Testing week  HIV-zelftest: wat zijn de voor- en nadelen ? 24/11/2016 - Sinds 23 november 2016 kan u in Belgische apotheken zonder medisch voorschrift een hiv-zelftest kopen. Het gaat om de Franse autotest VIH®. Het is de enige test met een Europees CE-label. Het CE-label geeft aan dat de test voldoet aan de Europese eisen over kwaliteit, veiligheid en gezondheid.

Hiv-preventie is meer dan alleen condooms

Hiv-preventie is meer dan alleen condooms 22/06/2018 - Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa startte een campagne over PrEP (pre-exposure profylaxis of profylaxe vóór blootstelling) voor HIV-preventie.

Het aantal hiv-diagnoses blijft dalen

Het aantal hiv-diagnoses blijft dalen 5/12/2017 - Het aantal nieuwe hiv-diagnoses daalde in 2016 met 9,8 procent in vergelijking met 2015 en met 25 procent in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, WIV.

Aantal nieuwe hiv-diagnoses in België blijft hoog

27/01/2011 - In 2009 werden 1.135 nieuwe diagnoses met hiv gesteld in België, zo blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Dat aantal blijft al ongeveer 10 jaar rond de 1.000 schommelen. Wel laten steeds meer mensen zich sneller testen op hiv na een risicocontact.

Daling van het aantal nieuwe hiv-gevallen in België

Daling van het aantal nieuwe hiv-gevallen in België 2/01/2016 - Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid WIV neemt voor het tweede jaar op rij een daling waar van het aantal nieuwe hiv diagnoses. In 2014 daalde het aantal nieuwe hiv diagnoses met 8 %: er werden 1039 infecties vastgesteld.

Aidsremmers worden preventief terugbetaald

24/06/2017 - Mensen die een hoog risico lopen op een besmetting met hiv hebben vanaf 1 juni 2017 recht op de terugbetaling van de hiv-remmer Truvada voor preventief gebruik. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block beslist.

Mannen die seks hebben met mannen zorgen voor driekwart hiv-besmettingen bij mannelijke bloeddonoren

Mannen die seks hebben met mannen zorgen voor driekwart hiv-besmettingen bij mannelijke bloeddonoren 9/06/2017 - MSM, Mannen die Seks hebben met Mannen, ligt aan de basis van 75 procent van de hiv besmettingen bij mannelijke bloeddonoren. Samen met vrouwelijke donoren die seks hadden met mannen uit landen waar hiv in verhouding meer voorkomt, vormen zij het merendeel van de hiv besmettingen bij bloeddonoren.

Hoe verloopt een hiv-besmetting en is er een behandeling?

Hoe verloopt een hiv-besmetting en is er een behandeling? 29/12/2022 - Het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) is het virus dat het verworven immunodeficiëntiesyndroom (aids) veroorzaakt. Hiv wordt overgedragen via bloed, sperma en vaginaal vocht. Het virus tast geleidelijk het immuunsysteem aan, waardoor je allerlei klachten ontwikkelt.

Iedereen testen op HIV?

Iedereen testen op HIV? 3/06/2013 - De US Preventive Services Task Force (USPSTF), een belangrijke adviescommisie van de Amerikaanse regering beveelt in een nieuwe aanbeveling aan dat alle volwassenen van 15 tot 65 jaar zich moeten laten testen op HIV.

Sommige hiv-medicijnen afgeraden tijdens zwangerschap

Sommige hiv-medicijnen afgeraden tijdens zwangerschap 6/06/2019 - Bij zwangere vrouwen werkt hiv-medicatie met elvitegravir in combinatie met cobicistat in het tweede en derde trimester minder goed. Bij deze vrouwen bestaat het risico dat het hiv-virus niet goed onderdrukt blijft. Hierdoor kan hun ongeboren kind besmet raken met het virus.

Veralgemeende HIV-tests?

6/03/2007 - De Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) pleit in een rapport voor een systematische screening op HIV van alle personen tussen 13 en 64 jaar.

Twintigers lopen meeste risico op soa en hiv

Twintigers lopen meeste risico op soa en hiv 6/06/2017 - Van de Nederlanders van 16 jaar en ouder geeft 3 procent aan dat ze tijdens het laatste sekscontact onbeschermde seks hebben gehad met een losse partner. Zij lopen daarmee risico op een soa en hiv. Dit risico is het hoogst onder twintigers.

Gentse onderzoekers gaan op zoek naar schuilplek HIV

Gentse onderzoekers gaan op zoek naar schuilplek HIV 16/07/2016 - Met een tijdelijke therapiestop willen onderzoekers van de UGent en het UZ Gent nagaan waar het virus dat hiv veroorzaakt zich schuilhoudt en hoe hiv genezen kan worden.

Functionele genezing hiv-infectie

Functionele genezing hiv-infectie 23/02/2014 - Bij negen op de tien seropositieven die elke dag hiv-remmers nemen, kunnen we het virus volledig onderdrukken. Toch blijft het virus latent in het lichaam aanwezig en duikt het weer op zodra de medicatie niet meer wordt ingenomen.

Wetenschappers identificeren een nieuwe HIV-stam

Wetenschappers identificeren een nieuwe HIV-stam 11/11/2019 - Voor het eerst sinds 2000 is er een nieuw subtype ontdekt van het HIV-1 virus. Door gebruik te maken van nieuwe onderzoekstechnologie hebben wetenschappers een nieuw subtype HIV geïdentificeerd.

Rubrieken

aids

volgopfacebook

volgopinstagram