Gecombineerde preventie kan het aantal nieuwe HIV-infecties tegen 2030 halveren

Laatst bijgewerkt: July 2017
123-logo-hiv-aids-pillen-170-01.jpg

nieuws

België telt elk jaar meer dan 1.000 nieuwe HIV-besmettingen.  Gecombineerde preventie kan de verdere verspreiding van het HIV-virus echter voelbaar indijken. 

Medische experten van enkele HIV-behandelingscentra sloegen samen met gezondheidseconomen de handen in elkaar en berekenden dat de invoering van gecombineerde preventie het aantal nieuwe jaarlijkse HIV- infecties tegen 2030 tot de helft zou kunnen terugbrengen. Dit zou alleen al in 2030 resulteren in een onmiddellijke besparing van 33, 7 miljoen EURO. 

Gecombineerde preventie houdt een drietal gerichte vormen van preventie in.
1. Naast het gebruik van het klassieke condoom, kan de preventieve inname van bepaalde virusremmende geneesmiddelen voorafgaand aan seksueel contact met een HIV-positieve persoon HIV besmetting voorkomen. 
2. Een snelle behandeling van de HIV-positieve personen kan het aantal HIV-virussen in het bloed zodanig doen zakken dat het virus bij eventueel bloed- of seksueel contact niet meer wordt doorgegeven. 
3. Heel wat HIV-positieve personen zijn zich niet bewust van hun besmetting, wat bij risicovol gedrag aanleiding geeft tot een verdere verspreiding van de HIV-epidemie. Het actief op zoek gaan naar HIV-geïnfecteerde personen en het starten van een behandeling met virusremmers zorgt voor een nog verdere indijking van HIV. 

Zonder bijkomende inspanningen zou de epidemie verder uitbreiden met ongeveer 1350 nieuwe HIV-diagnoses per jaar. Dat leidt tot een totale uitgave van 260 miljoen EURO tegen 2030.
Het gebruik van de preventieve virusremmende geneesmiddelen en de snelle behandeling van HIV-positieve personen zijn acties die intussen al door de Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block werden ingevoerd.

Bron
https://www.ugent.be/nl/actueel/persberichten/preventie-hiv-infecties-2030-halveren.htm


verschenen op : 17/07/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub