Wat zijn de voor- en nadelen van het gratis bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker?

Laatst bijgewerkt: februari 2018
123-darmkanker-anatom-colonca-poliep-02-18.jpg

nieuws

Maart is de Internationale maand van de strijd tegen dikkedarmkanker
Elk jaar krijgen meer dan 5.000 mensen in Vlaanderen dikkedarmkanker. Het is daarmee de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde bij mannen (na prostaat- en longkanker). Voor vrouwen is het de 3e en voor mannen de 2e meest voorkomende oorzaak van kankersterfte. 

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker 
Mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar kunnen zich om de 2 jaar gratis laten screenen op dikkedarmkanker door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek met een stoelgangtest. 
U krijgt een pakket thuisbezorgd waarin een cilindervormig buisje met een borsteltje zit. U neemt met het borsteltje een beetje stoelgang en stopt dat in het buisje. 
Dat buisje stuurt u in de bijgevoegde en voorgefrankeerde envelop samen met het antwoordformulier naar het laboratorium. Het labo onderzoekt de stoelgangstalen op bloedsporen. Binnen twee weken krijgt u en uw huisarts het resultaat van deze test. 

Hier kunt u bekijken hoe u de stoelgangtest moet afnemen.

DDK_Gebruiksaanwijzing from Centrum voor Kankeropsporing on Vimeo.

Dit alles is gratis. Als blijkt dat er meer bloed aanwezig is dan normaal, dan betekent dat nog niet automatisch dat er sprake is van kanker. Uw huisarts zal u dan wel verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Het gaat hier over een kijkonderzoek van de darm, een zogenaamde coloscopie. 
Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten of en wanneer u voor dit onderzoek wordt uitgenodigd? Dat kunt u nagaan door uw geboortedatum in te brengen op de website.  

Voordelen van het onderzoek
• Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam, het duurt gemiddeld 10 jaar vooraleer een poliep (een uitstulping in de wand van de dikke darm) zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel. Hierdoor kan dikkedarmkanker, in veel gevallen vroegtijdig of zelfs voor het om kanker gaat, opgespoord worden. Als de kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt is de behandeling veel minder zwaar en is de kans op genezing veel groter. 
• In het begin hebben mensen met dikkedarmkanker geen klachten waardoor de ziekte vaak pas laat ontdekt wordt. Het is dus belangrijk dikkedarmkanker op te sporen, nog voor er klachten zijn. 
• De staalname is eenvoudig en u kunt dit thuis zelf doen. De afnameset om een staal te nemen en het onderzoek in het labo zijn gratis.
• Het duurt maximum 14 kalenderdagen voordat u en uw (huis)arts het resultaat van het onderzoek ontvangen.
• Het bevolkingsonderzoek geeft de garantie dat de kwaliteit van het onderzoek sterk bewaakt wordt en dat alle resultaten worden opgevolgd. 

Nadelen van het onderzoek
• Het onderzoek biedt nooit volledige zekerheid. Het kan zijn dat men sporen van bloed vindt, zonder dat er iets aan de hand is. Of andersom: het kan zijn dat men geen bloed vindt in het staal en dat er toch poliepen zijn of later dikkedarmkanker wordt vastgesteld.
• De stoelgangtest is een momentopname. Daarom wordt de test best om de 2 jaar herhaald. Maar poliepen of dikkedarmkanker kunnen ook tussen twee stoelgangtesten in ontstaan. Hebt u klachten? Raadpleeg dan uw arts.

Lees ook: Welke klachten kunnen wijzen op dikkedarmkanker?

• Mensen met een afwijkende test (ongeveer 5 op 100 mensen), moeten wachten op de resultaten van het kijkonderzoek (coloscopie). Dit kan voor spanning zorgen. Pas dan weten ze zeker of ze dikkedarmkanker hebben of niet.

• Het kijkonderzoek (coloscopie) houdt risico’s in. Bij een coloscopie kunnen verwikkelingen optreden. Een bloeding komt voor bij 2 op 1000 coloscopieën. Een darmperforatie bij 5 à 10 op 10.000 coloscopieën. Meestal kunnen deze verwikkelingen ter plekke door de arts die de coloscopie doet worden behandeld, maar soms is er een operatie nodig. 

• Het is mogelijk dat u onnodig wordt behandeld. Poliepen, de voorlopers van dikkedarmkanker, groeien heel langzaam en worden niet altijd kwaadaardig. Tijdens een coloscopie worden ze hoe dan ook verwijderd, ook als ze nooit kwaadaardig zouden worden. Dat is er immers niet aan te zien.  

• Enkele mensen bij wie het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker ontdekt, zullen toch nog aan de ziekte overlijden. De overlevingskansen hangen af van het stadium waarin de kanker zich bevindt.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, 
stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be
of surf naar
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram