De bewegingsdriehoek: hoe veel moet u bewegen?

123-spelende-lopende-kinderen-10-17.jpg

nieuws

Volwassenen (18 tot en met 64 jaar)

Activiteiten van lichte intensiteit
Doet u het best gedurende het grootste deel van de (wakkere) dag. Voorbeelden zijn rechtstaan, traag stappen en koken.
Maar dat is niet genoeg. Voor de extra inspanning heb u drie opties:

1. Bewegingen van matige intensiteit: minstens 150 minuten per week. Splits je tijd op, bij voorkeur telkens een halfuurtje op vijf dagen (maar élke dag bewegen is nog beter). Ook dat halfuur mag je spreiden, wat dacht je van 3 keer 10 minuten per dag?

Voorbeelden: stevig wandelen, zwemmen, fietsen, harken in de tuin, …

2. Bewegingen van hoge intensiteit: minstens 75 minuten per week.
Verspreidt uw beweging, bijvoorbeeld telkens 25 minuten op drie dagen. Die 25 minuten hoeft u niet ononderbroken te doen: twee keer minstens 10 minuten per dag is prima.

Voorbeelden: joggen, goed doorzwemmen, stevig fietsen, spitten in de tuin, …

3. Combinatie van matige en hoge intensiteit: minstens 150 minuten per week.
Een mix is altijd goed. Belangrijk om te weten: doet u één minuut aan hoge intensiteit? Dan telt die dubbel. Met 25 minuten joggen en 100 minuten fietsen naar het werk of de winkel komt u dus al aan uw wekelijkse hoeveelheid.
Bent u ouder dan 45 jaar en al lange tijd inactief? Ga dan eerst langs bij uw huisarts voor u begint met beweging van hoge intensiteit waagt.
Meer bewegen mag. Hoe meer je beweegt, hoe beter voor uw gezondheid. Ga gerust tot 300 minuten beweging aan matige intensiteit of 150 minuten aan hoge intensiteit.

Spiertraining: twee maal per week activiteiten om botten en spieren te versterken. Denk aan gewichten heffen, de trap nemen en bergop wandelen.
Vindt u in minuten rekenen niet zo handig? Meet uw beweging dan in stappen. Dagelijks 10.000 stappen is ideaal voor een goede gezondheid.

Ouderen (65 jaar of meer)

Activiteiten van lichte intensiteit: die doet u het best gedurende het grootste deel van de wakkere dag. Voorbeelden zijn rechtstaan, traag stappen en koken.
Maar dat is niet genoeg. Voor de extra inspanning hebt u drie opties:

1. Bewegingen van matige intensiteit: minstens 150 minuten per week
Splits uw tijd op, bij voorkeur telkens een halfuurtje op vijf werkdagen (maar élke dag bewegen is nog beter). Ook dat halfuur mag u spreiden, bijvoorbeeld 3 keer 10 minuten per dag.

Voorbeelden: stevig wandelen, zwemmen, fietsen, harken in de tuin, …

2. Bewegingen van hoge intensiteit: minstens 75 minuten per week
Verspreidt uw beweging, bijvoorbeeld telkens 25 minuten op drie dagen. Die 25 minuten hoeft u niet ononderbroken te doen: twee keer minstens 10 minuten per dag is prima.

Voorbeelden: joggen, goed doorzwemmen, stevig fietsen, spitten in de tuin, …

3. Combinatie van matige en hoge intensiteit: minstens 150 minuten per week
Een mix is altijd goed. Belangrijk om te weten: doet u één minuut aan hoge intensiteit? Dan telt die dubbel. Met 25 minuten joggen en 100 minuten rustig fietsen komt u dus al aan uw wekelijkse hoeveelheid.

Vind u in minuten rekenen niet zo handig? Meet uw beweging dan in stappen. Dagelijks 8000 stappen is ideaal voor een goede gezondheid. Handige stappentellers en apps houden de tel voor u bij.
Bent u ouder dan 65 jaar en deed u lange tijd niets van beweging aan hoge intensiteit? Ga dan eerst langs bij uw huisarts voor u eraan begint.

Luister ook naar uw lichaam en hou rekening met uw beperkingen.

Meer bewegen mag. Hoe meer u beweegt, hoe beter voor uw gezondheid. Ga gerust tot 300 minuten beweging aan matige intensiteit of 150 minuten aan hoge intensiteit.
Spiertraining: doe 3 maal per week activiteiten om uw spieren , evenwicht en lenigheid te trainen. Zo vermindert u het risico op vallen en bent u langer in staat om zelfstandig te blijven wonen.

Goede activiteiten voor:
spieren: gewichten heffen, bergop fietsen, de trap nemen
evenwicht: oefeningen zoals op één been staan (yoga is prima)
lenigheid: stretchen (tai chi leent zich uitstekend)

Kinderen en jongeren (6 tot en met 17 jaar)

Activiteiten van lichte intensiteit doet u het best gedurende het grootste deel van de (wakkere) dag. Voorbeelden daarvan zijn naar school stappen, rustig spelen en staand bellen.
Maar dat is niet genoeg. U hebt ook nood aan bewegingen van matige en hoge intensiteit: 60 minuten per dag. Die 60 minuten hoeft niet ononderbroken te doen: dit kan ook in blokken van minstens 10 minuten. Dat kan tijdens het wandelen, fietsen, skateboarden, dansen, …

Als onderdeel van die 60 minuten werkt ook minstens 3 dagen per week aan:
bewegingen van hoge intensiteit
Voorbeelden: sporten in een club (kijk voor inspiratie eens op www.sport.vlaanderen), lopen, touwspringen, ...
activiteiten om uw spieren en botten te versterken
Voorbeelden: springen, klimmen, bergop fietsen, …
Meer bewegen mag. Enkele uren beweging aan matige tot hoge intensiteit per dag is een bonus voor uw gezondheid.

Peuters en kleuters (1 tot en met 5 jaar)

Peuters en kleuters hebben gemiddeld 3 uur beweging per dag nodig: van lichte, matige of hoge intensiteit.
Voorbeelden: staand knutselen, springen, klauteren, buitenspelen, …

Varieer tussen de activiteiten die je kleintjes leuk vinden, op maat van hun leeftijd. Dan komen ze met gemak aan hun dagelijkse portie.

Baby’s (0 tot 1 jaar)

Ook baby’s hebben een dagelijkse dosis beweging nodig. Geef ze dus zeker alle kansen en ruimte om zich uit te leven – in een veilige omgeving en binnen hun fysieke mogelijkheden. Integreer de beweging in de dagelijkse routine: bijvoorbeeld tijdens het badje geven, het knuffelen, de tandjes poetsen, het verschonen, … Laat uw baby ook op de grond spelen, dat is goed voor de ontwikkeling. Hou natuurlijk zelf een oogje in het zeil.

Lees ook: De nieuwe Bewegingsdriehoek: hoe en hoe veel moet je bewegen?

Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram