ad

Eetproblemen kinderen komen vaker voor

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws In Nederland heeft 3 tot 10 procent van de jonge kinderen ernstige en hardnekkige eetproblemen. Bij kinderen met een handicap heeft een kwart tot de helft een voedingsprobleem. Dat bleek op een conferentie over eetproblemen bij kinderen in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMC). Op de conferentie presenteerde de belangenvereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders BOSK uit Utrecht een boek over een nieuwe behandelwijze voor kinderen met eetproblemen.
Dat eetproblemen steeds vaker voorkomen, heeft volgens de specialisten te maken met de toenemende mogelijkheden om te vroeg of te klein geboren kinderen en kinderen met een aangeboren ziekte of afwijking in leven te houden. Deze kinderen krijgen de eerste tijd van hun leven meestal voeding via een maagsonde. Hoewel de overlevingskansen daardoor sterk stijgen, kan de sondevoeding ook het begin zijn van eetproblemen op peuterleeftijd.
Bijna de helft van alle ouders van peuters krijgt te maken met een kind dat kieskeurig wordt, heel weinig eet, eten in de mond opspaart of niet zelf wil eten. Ernstig wordt het als het kind alleen nog maar een hapje van een bepaalde soort voedsel wil, gaat bijten of helemaal niet meer eet of drinkt. Bij gehandicapte kinderen kan de aandoening ook een rol spelen. Dergelijk gedrag kan tot ver in de basisschoolleeftijd aanhouden.
De nieuwe behandelwijze is gebaseerd op gedragstherapie. Bij de therapie spelen de ouders een belangrijke rol, want voor hen begint volgens de BOSK een soms jarenlange lijdensweg als het eetprobleem een feit is. Bij het boek hoort een cd-rom met videobeelden van de gedragsproblemen en de gevolgde behandeling.

meer info ivm het boek

zie ook artikel : Eetproblemen bij kinderen
ad


pub