Overgewicht verhoogt het risico op kanker

123-senior-overgewicht-dieet-03-17.jpg

nieuws De link tussen lichaamsvet en kanker is al langer bekend, maar volgens recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie is die lijst van verschillende kankersoorten nog uitgebreid. Wie aan overgewicht lijdt, verhoogt zijn kans op maar liefst dertien vormen van kanker.

Welke soorten kanker?
De dertien types kanker zijn: slokdarmkanker, kanker aan de ingang van de maag, darmkanker, leverkanker, galblaaskanker, pancreaskanker, borstkanker bij postmenopauzale vrouwen, baarmoederkanker, eierstokkanker, nierkanker, meningioom (een bepaald type hersentumor), schildklierkanker en multipel myeloom (een bepaalde vorm van bloedkanker).

Hoe groot de risicofactor van obesitas is om kanker te ontwikkelen, hangt af van de kankersoort: zwaarlijvige mensen lopen vijf keer meer kans op slokdarmkanker dan mensen met een normaal gewicht. Bij borstkanker daarentegen speelt overgewicht een minimale rol: daar loop je 10% meer risico als je overgewicht hebt.

Lees ook: Nieuw medicijn doorbraak in de strijd tegen obesitas

Hoe verhoogt obesitas het risico op kanker?
Bij zwaarlijvige mensen zijn verschillende mechanismen aan het werk die tot kanker kunnen lijden. Ze hebben bijvoorbeeld vaak laaggradige chronische ontstekingen in hun lichaam die na verloop van tijd het DNA kunnen aantasten, wat tot kanker kan leiden. Vetweefsel produceert bovendien oestrogeen, en hoge oestrogeenspiegels doen het risico op sommige kankersoorten toenemen. Daarnaast hebben obese mensen verhoogde insulineniveaus in hun bloed. Dat veroorzaakt insulineresistentie en verhoogt het risico op kanker van de dikke darm, de nieren, de prostaat en de baarmoeder. Ook blijkt uit onderzoek dat vet rond de taille het lichaam kan aanzetten tot het produceren van 'groeihormonen'. Als iemand veel van deze hormonen heeft, kan dat tot een groter kankerrisico leiden.
Hoe bepaal je of je overgewicht hebt?
Behalve kanker verhoogt overgewicht ook het risico op andere aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes. Het is dus belangrijk om een gezond gewicht te handhaven en de risico’s te beperken. Men spreekt over overgewicht bij een Body Mass Index of BMI hoger dan 25. Bedraagt je BMI meer dan 30, dan ben je zwaarlijvig of obees. Bij een BMI van 25 of meer is je risico op kanker groter, maar ook een te grote buikomtrek door lokaal lichaamsvet kan de kans verhogen, ongeacht je lichaamsgewicht. Gelukkig geldt ook het omgekeerde: een gezond gewicht kan het risico op kanker tot 30% helpen verlagen.

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.kwf.nl
https://www.cancer.gov

Lees ook: Waarom val je niet af, ook al sport je 3 keer per week?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram