Nieuw medicijn doorbraak in de strijd tegen obesitas

123-man-dieet-obesit-buik-lintm-dr-03-18.jpg

nieuws Een nieuw medicijn tegen obesitas heeft in een klinische studie opmerkelijke resultaten behaald. De deelnemers verloren in een jaar tijd gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht. Een derde woog na afloop zelfs 20% minder.

Eetlust onderdrukken
Bij de studie, waaraan zo’n 2000 mensen uit 16 landen deelnamen, kregen alle participanten advies rond evenwichtige voeding en lichaamsbeweging. Daarnaast de ene groep Semaglutide toegediend via injecties, de andere groep een placebo. Na 68 weken verloor de controlegroep amper 2,4 procent van hun lichaamsgewicht, bij de anderen was het verschil opmerkelijk groter. 86,4 % verloor minstens 5%, 70% verloor minstens 10%, meer dan de helft verloor 15% en een derde verloor zelfs minstens 20%. 

Lees ook: Fiets beste vervoermiddel om gewicht te verliezen

Semaglutide wordt al langer gebruikt als medicijn tegen diabetes type 2, omdat het in een veel kleinere dosis de insulineaanmaak stimuleert. Het hormoon werkt in op het deel van de hersenen dat de eetlust reguleert, waardoor je minder honger krijgt en zo ook minder gaat eten. Bovendien vertraagt het de maaglediging, waardoor je afvalt. Gewichtsverlies bij zwaarlijvigheid brengt ook andere gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo daalt het risico op onder andere hartaandoeningen, diabetes type 2, leveraandoeningen en bepaalde vormen van kanker.
Alternatief voor obesitaschirurgie?
“Dit is echt een doorbraak. Voor het eerst kunnen mensen door middel van medicijnen bereiken wat voorheen alleen mogelijk was door gewichtsverliesoperaties”, aldus Rachel Batterham, hoogleraar obesitas, diabetes en endocrinologie aan de UCL, en een van de hoofdauteurs van het rapport. 

Professor Bart Van der Schueren van de obesitaskliniek van het UZ Leuven beaamt dat dit een game changer kan zijn, maar wil niet te hard van stapel lopen. In een interview voor het Radio 1-programma Nieuwe Feiten zegt hij dit: “Een van de problemen van obesitas behandelen met een medicijn is dat je de neiging hebt om weer bij te komen als de behandeling stopt, net zoals bij een dieet. Obesitas is een chronische aandoening, met een langdurige behandeling." Bovendien is het medicijn ook duur. “Voor semaglutide is de prijs bij ons nog niet gekend. Maar voor een gelijkaardig product dat al op de markt is, Saxenda, is dat ongeveer 250 euro per maand. En dat wordt niet terugbetaald. Er zijn daarnaast ook wel wat nevenwerkingen en het effect op langere termijn moet nog bestudeerd worden.”

“Ik denk wel dat dit het begin is van iets en dat we nog gelijkaardige geneesmiddelen gaan krijgen die op dezelfde zaken inwerken, en zo ons gaan helpen om langzamerhand de obesitasepidemie onder controle te krijgen”, besluit Van der Scheuren.

Lees ook: Maagverkleining: voor wie?

Bronnen:
https://www.medpagetoday.com
https://clinicaltrials.gov
https://www.nejm.org
https://www.ucl.ac.uk
https://www.vrt.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram