Fiets beste vervoermiddel om gewicht te verliezen

123-koppel-fietsen-09-18.jpg

nieuws

Door het fietsen meer te promoten kunnen Europese steden problemen rond overgewicht en obesitas aanpakken. Dat blijkt uit een studie van UHasselt en de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek (VITO) voor het PASTA-project van de Europese Commisie, waarbij onderzoekers keken naar de invloed van vervoerskeuze op de body mass index (BMI). Opvallend, de elektrische fiets bleek minder invloed te hebben op het BMI dan openbaar vervoer of de gewone fiets.

Voor dit onderzoek volgden de onderzoekers gedurende een lange tijd 2.000 stadsbewoners uit 7 Europese steden waaronder Antwerpen. Hieruit blijkt dat personen die dagelijks fietsen minder wegen dan niet-actieve mensen. De studie werd zopas gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environment International.

E-bike

Opvallend resultaat uit de studie is ook dat gebruikers van de elektrische fiets niet alleen een hoger BMI hebben dan de gewone fietser, maar ook dan gebruikers van het openbaar vervoer. In volgorde hebben fietsers de laagste body mass index, gevolgd door wandelaars, personen die het openbaar vervoer nemen en motorrijders. Pas daarna komen de gebruikers van de elektrische fiets. Automobilisten hebben het hoogste BMI.
Mannen die dagelijks de auto inwisselden voor de fiets om bijvoorbeeld naar het werk te gaan of voor inkopen, verloren 0,75 kilogram gewicht. Bij vrouwen was dit gewichtsverlies iets minder. Af en toe fietsen zorgt ervoor dat mensen hun huidige gewicht aanhouden. Door geregeld te fietsen voorkomen mensen met overgewicht dus dat ze nog extra gewicht bijkomen. En mensen met een normaal gewicht zullen hierdoor ook geen overgewicht krijgen of obees worden.

Dit onderzoek toont volgens de onderzoekers aan dat steden meer moeten inzetten op het promoten van actieve mobiliteit. Op die manier kan er een oplossing geboden worden voor problemen met overgewicht en obesitas en het risico op gerelateerde ziekten. Voor het PASTA-project lijsten de onderzoekers ook enkele goede voorbeelden op van maatregelen die actieve mobiliteit in steden stimuleren. Deze kan je hier terugvinden.

Bron:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412018307098?via%3Dihub
https://vito.be/nl/nieuws/fiets-beste-vervoermiddel-om-gewicht-te-verliezen


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram