Minder kans op overgewicht als baby met handen eet

Laatst bijgewerkt: oktober 2020
123-baby-eten-kinderstoel-12-15.jpg

nieuws Uit onderzoek blijkt dat baby’s die met de handen eten, minder kans hebben om overgewicht te krijgen op latere leeftijd dan kinderen die een gepureerde maaltijd ingelepeld krijgen.

Lepel vs. handen
Psychologen aan de universiteit van Nottingham kwamen tot die conclusie enkele jaren geleden, na een onderzoek bij 155 kinderen van tussen 20 maanden en 6,5 jaar oud. Van hen kregen 63 kinderen hun eten gepureerd en met een lepel aangeboden, de overige 92 kinderen mochten het eten, in brokjes gesneden, zelf in hun mond stoppen. Van die laatste groep had slechts één kind overgewicht, bij de groep kinderen die gepureerd eten kreeg, hadden er acht last van zwaarlijvigheid. 

Kinderen die vaste voeding eten vanuit hun hand, hebben meer aandacht voor de textuur van het eten, zo blijkt. Daarnaast zijn ze meer geneigd om pasta's en brood te eten, wat ook makkelijk te pakken en te kauwen is. Zoete producten waren juist populairder onder de groep kinderen die met een lepel gevoed werd.
Meer onderzoek
“Tal van studies legden de focus bij wannéer we best vast voedsel in het dieet van een zuigeling introduceren, maar er is ook nood aan onderzoek naar de verschillende eetmethodes en het effect op de voedingsvoorkeuren en gezondheidsvooruitzichten”, schreef co-auteur van de studie Dr. Ellen Townsend.

Bronnen:

https://bmjopen.bmj.com
https://www.nottingham.ac.uk

Lees ook: Mag mijn baby volgens de Rapley-methode leren eten?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram