Vijf kilo minder in vijf weken – dag 1, 2, 3

Laatst bijgewerkt: september 2018
HD-boodschappen-groenten-250-02-16.jpg

recepten

We staan aan de start van het vijfwekendieet: de eerste soep is klaar, de frigo is gevuld met extra veel groente en de motivatie is hoog! Klaar om de eerste stap te zetten op weg naar vijf kilo minder?

Zie ook ontbijt en concept.

Dag 1 (maandag): bloemkoolsoep en moussaka light

Middag: 2 grote koppen bloemkoolsoep.

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 4 februari.

skinny-moussaka-30.jpg
Avond: een kop soep en moussaka light (geïnspireerd op een recept van 'Uit Paulines Keuken’ foto van www.uitpaulineskeuken.nl)

Dit recept vraagt iets meer werk, maar je kunt de aubergines al vooraf grillen.

2 aubergines, 300 g kalfsgehakt, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 blikje tomatenpuree, 400 g tomaten in blokjes (in blik), olijfolie, gehaktkruiden (kaneel, een vleugje komijn, zuiderse kruiden en nootmuskaat), 150 g ricotta, parmezaan (circa 50 g), peper en fleur de sel of maldonzout, 2 el olijfolie (1/2 om de ui en look in te bakken, 1/2 om de grillpan in te smeren, 1 om de ovenschaal mee in te wrijven.

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snipper de gepelde ui en look fijn en bak ze glazig in een scheutje olijfolie.
- Snij de aubergines in dunne schijven en rooster ze langs beide kanten in een grillpan (die zeer licht ingewreven is met olijfolie) of op de BBQ. De auberginerepen moeten een bruin grillpatroon vertonen maar mogen niet zwart gekleurd zijn. Duw erop met een vork terwijl je ze grilt zodat het vocht verdampt. Kruid met peper en fleur de sel.
- Bak het gehakt rul in een pan en voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de gefruite ui en look en de kruiden toe.
- Maak laagjes in een ingevette ovenschaal: afwisselend een laag vlees en een laag aubergine (veel aubergine) en eindig met een ricottalaag. Strooi de parmezaanschilfers erover.
- Zet de schotel een half uurtje in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Dagelijks snoepje: zie dag 3

Dag 2 (dinsdag): knolselderijsoep en wok van kip en groente

Middag: 2 grote koppen knolselderijsoep met een balkje blauwaderkaas (of andere kaas als je geen blauwaderkaas lust).

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 4 februari.

HD-ma-wok-500.jpg

wok van kip met paprika, spitskool en sojascheuten.

Avond: een kop soep en wok van kip met paprika, spitskool en sojascheuten.

3 gemarineerde kipfilets, anderhalve el sojasaus, ¾ el mirin (of kunstmatige zoetstof), ½ bouillonblokje (kip), 3 kl sesamolie, curry (bv. mangocurry), 1 kl fish sauce (of zout), 2 lente-uien, 1 rode paprika, 1 stuk spitskool (ca 1/16e deel), verse koriander, 1 zakje sojascheuten, 2 lookteentjes, 1 stukje gember (grootte van een vingerkootje).

Bereiding:

Bereid het gerecht desnoods in twee wokbeurten. Als er te veel ingrediënten in de wokpan liggen, kan je ze niet mooi garen.

- Snij de kip in blokjes en laat ze marineren (liefst minimum een uur, maar het mag ook langer) in de soja, de mirin, de gepelde en fijngesnipperde look, en de geschilde en fijngesnipperde gember. Goed doorroeren met een houten lepel zodat de kip rondom de marinade opneemt.
- Snij de paprika (eerst de zaadlijsten verwijderen) en de spitskool in fijne reepjes, snij de lente-ui in schuine ringetjes.
- Spoel de sojascheuten en dep ze droog.
- Doe de sesamolie in de hete wokpan en schroei de kippenblokjes dicht.
- Voeg de spitskool, paprika, sojascheuten en lente-ui toe en kruid met een snufje mangocurry.
- Laat de groente goed roerbakken tot ze glazig is en doe er dan de fish sauce en het verkruimeld bouillonblokje bij.
- Zodra de groente beetgaar is, bestrooi je ze met fijngesneden koriander.

Dagelijks snoepje: zie dag 3

Dag 3 (woensdag): knolselderijsoep en kalfsworst met een witloofslaatje

Middag: 2 grote koppen knolselderijsoep met een paar balletjes americain of mager gehakt (balletjes draaien en koken in bouillon, of het vlees rauw eten).

HD-ma-witloofsla-500.jpg

witloofslaatje

Avond: Gegrilde kalfsworst met een witloofslaatje

3 grote stukken kalfsworst, 3 grote witloofstronken, 1 stuk rammenas van circa 15 cm (of een 15-tal radijzen), 1 grote sjalot of anderhalve kleine, ¾ appel, 1 snuf ras-el-hanout, 2 el olijfolie, anderhalve el appelazijn, 2 el magere plattekaas, zwarte peper en fleur de sel.

Bereiding:
- Maak de dressing: meng de azijn, de olie en de plattekaas en breng op smaak met ras-el-hanout, peper en fleur de sel.
- Halveer de witloofstronken, verwijder de harde kern en snij het witloof in fijne reepjes. Doe er een paar druppels citroen op en dek af met folie om verkleuren te voorkomen.
- Schil de rammenas en snij hem in brunoise (zeer kleine blokjes).
- Pel de sjalot en snipper ze fijn.
- Schil de appel en snij hem in stukjes.
- Meng het witloof, de rammenas, de sjalot en de appel en doe de dressing erop.
- Grill de worst zonder vetstof in een grillpan of op de BBQ.

Tussendoor: magere/halfvolle yoghurt (zonder suiker) met een halve appel.

Dagelijks snoepje over de volledige periode (vijf weken): 1 (of 2) medjoul dadel en drie noten (elke namiddag bij de koffie of ’s avonds). Die combinatie is niet alleen lekker, ze is ook supergezond! Dadels helpen tegen constipatie wat meegenomen is tijdens een dieet.

Tip

Wok staat synoniem voor weinig werk, weinig vet (tenzij je extra veel toevoegt), veel groente met korte gaartijd, snel klaar en weinig afwas. Beter kan toch niet? Daarom staat er elke week een wokgerecht op het menu. Zorg voor een goede wokpan waarin het vlees goed dichtschroeit (geen model met antiaanbaklaag) en dat zijn niet altijd de duurste! Bereid je wok voor drie personen, doe dat dan bij voorkeur in twee keer om een overvolle wokpan te vermijden.

En vergeet zeker niet voor elke maaltijd een vol glas water te drinken!

Boodschappenlijst voor dag 4, 5, 6 en 7 (voor 3 personen)

Pompoensoep

HD-ma-ingr-pompoensoep-300.jpg

ingrediënten pompoensoep

¼ pompoen (hangt af van de grootte van de pompoen), 5 wortels, 1 ui, 1 blokje gember, 2 lookteentjes, 1 el kokosolie, anderhalve liter kippenbouillon, sap van 2 zeer rijpe clementines (of 1 grote sinaasappel), mespunt kurkuma, snufje komijnpoeder, verse koriander, fleur de sel en zwarte peper.

Bereiding:
- Schil of schraap de groente, de look en de gember en snij ze in blokjes.
- Laat de kokosolie smelten in een hete pan en bak de gepelde en versneden ui en look glazig. Voeg de groente en de gember toe en laat ze even meestoven.
- Doe de bouillon, het sap van de clementines, de kurkuma en de komijn erbij en laat de groente gaarkoken (niet te lang!).
- Mix de soep, kruid ze met zwarte peper en fleur de sel.
- Net voor het serveren garneer je de soep met fijngesnipperde koriander.

Aardpeersoep

HD-ma-aardpeersoep-500.jpg

aardpeersoep

500 g aardpeer, 2 sjalotten, 2 lookteentjes, 1 l champignonbouillon (of kipbouillon, maar doe dan een bakje champignons bij de soep), 150 ml melk, cressonnette.

Bereiding:
- Was de aardperen grondig, dep ze droog met een keukenhanddoek en snij de lelijke plekken weg.
- Snij de aardperen, de gepelde sjalot en de gepelde look in stukken.
- Stoof de sjalot en look glazig in wat olijfolie en voeg de aardpeer toe. Laat ze een paar minuten meestoven, voeg de bouillon toe en laat de aardpeer gaarkoken.
- Doe de melk erbij en mix.
- Vlak voor het serveren garneer je de soep met wat cressonnette.


bron: HD
verschenen op : 08/02/2016 , bijgewerkt op 17/09/2018


pub