ad

Wanneer moet u extra vitamine D innemen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
vitaminD-zon-170_400_03.jpg

nieuws Twee derde van de aanmaak van vitamine D vindt plaats door zonlicht op de huid. Een kwartiertje tot een half uur per dag in de zon volstaat voor de meesten om voldoende vitamine D aan te maken. Bij een alledaagse blootstelling verschilt deze aanmaak per huidtype: een lichte huid maakt meer vitamine D aan dan een donkere.

Ongeveer een derde van onze vitamine D-behoefte wordt gedekt via onze voeding. De inname van vitamine D3 via de voeding bij volwassenen bedraagt gemiddeld 5 µg per dag. Bij kinderen bedraagt de dagelijkse inname via de voeding ongeveer 2 microgram per dag.
• Vis en eigeel bevatten van nature veel vitamine D3.
• Veel voedingsmiddelen zijn verrijkt met vitamine D3 (melkproducten, graanproducten, bepaalde smeer- en bakvetten...).

Waarom hebben we vitamine D nodig?
• Vitamine D is nodig om voldoende calcium uit te voeding te kunnen opnemen waardoor dat calcium kan gebruikt worden bij de vorming en het behoud van botmassa en tanden. Vitamine D is ook nodig om een aantal eiwitten te activeren die belangrijk zijn voor de botopbouw. Een gebrek aan vitamine D veroorzaakt rachitis bij kinderen. Bij volwassenen leidt een ernstig gebrek aan vitamine D tot osteomalacie. Bij deze aandoeningen is het bot zwak en pijnlijk.
• Vitamine D beïnvloedt de immuniteit.
• Het beïnvloedt ook de vorming en differentaitie van cellen in meerdere organen (lever, darm, longen, ...).
• Mogelijk heeft voldoende aanvoer van vitamine D ook een gunstig effect op bepaalde chronische ziekten zoals cardiovasculaire ziekten, diabetes of colorectale kanker. Maar dit is tot nu toe nog onvoldoende aangetoond. Mogelijk ontstaat er een tekort van vitamine D bij die ziekten en is het tekort niet de oorzaak maar het gevolg van die ziekten.

Hoeveel vitamine D hebben we nodig?
De Hoge Gezondheidsraad, het hoogste adviesorgaan van de federale regering op het vlak van de volksgezondheid, heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd over vitaminen (en spoorelementen).

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D3

Leeftijd

Geslacht

Vitamine D3 (µg/dag)

0-6 maand

M/V

10

7-12 maand

M/V

10

1-3 jaar

M/V

10

4-6 jaar

M/V

10

7-10 jaar

M/V

10

11-14 jaar

M/V

10-15

15-18 jaar

M/V

10-15

volwassenen (19-70)

M/V

10-15

70-plussers

M/V

20

Zwangerschap

V

20

Borstvoeding

V

20

(1 microgram µg is 0,000 001 gram)
1 microgram vitamine D3 komt overeen met 40 Internationale eenheden (I.E.).

Een tekort aan vitamine D komt veel voor bij kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen die kleding dragen die het hele lichaam bedekken.
• In Europa wordt vastgesteld dat, naargelang de studies, 40 tot 100 % van de oudere populatie die niet in verzorgingsinstellingen verblijven een tekort aan vitamine D vertonen.
• Gevallen van spierkrampen bij kinderen door een vitamine D-tekort komen vooral in de maanden april en mei voor of gedurende het hele jaar bij personen die onvoldoende zijn blootgesteld aan zonlicht (ouderen in zorginstellingen, personen die kleding dragen die het hele lichaam bedekt).
• Een tekort aan vitamine D komt frequent voor bij zwangere vrouwen in België en in streken met een beperkte blootstelling aan UV straling waar een verrijking met vitamine D van melkproducten niet systematisch gebeurt. Dit kan aanleiding geven tot een vertraging van de groei, skeletafwijkingen en een verhoogd risico op heupfracturen op oudere leeftijd.

Een te hoge inname van vitamine D3 kan aanleiding geven tot bijwerkingen waaronder een te hoog calciumgehalte in het bloed (hypercalcemie), neurologische klachten en risico op nierstenen. Bij kinderen zou het kunnen leiden tot een groeiachterstand.
De Hoge Gezondheidsraad bepaalt de maximale toelaatbare inname van vitamine D daarom op 25 microgram per dag voor kinderen tot 11 jaar en maximaal 50 microgram per dag voor kinderen vanaf 11 jaar en voor volwassenen.

Praktische aanbevelingen
• Gezonde volwassenen hebben geen baat bij vitamine D-supplementen. Ze kunnen in hun behoefte voorzien via normale gezonde voeding en door blootstelling aan de zon.
• Moedermelk bevat te weinig vitamine D3 om de vitamine D status van de pasgeborene te verzekeren. Daarom zijn supplementen nodig.
- Een supplement tot 10 microgram per dag (400 Internationale Eenheden) vanaf de geboorte tot en met zes jaar. Bij kinderen met een donker huiddtype wordt 600 IE per dag aanbevolen.
- Aan premature zuigelingen kan gedurende de eerste maanden een supplement van 20-25 microgram per dag toegediend worden.
- Bij kinderen met hogere noden (chronische nier- en leveraandoeningen, gebruik van bepaalde risico-geneesmiddelen, noodzakelijke zonprotectie, malabsorptie, cholestase, obesitas, veganisme, …) kan de arts een hogere dosis voorschrijven.

• Afhankelijk van de blootstelling aan de zon kan het nodig zijn om extra vitamine D te nemen via supplementen of verrijkte voeding om tekorten in bepaalde seizoenen van het jaar te voorkomen:
- Voor tieners tot 18 jaar raadt de Hoge Gezondheidsraad een voedingssupplement met vitamine D van 15 microgram (600 IE) per dag aan, afhankelijk van hun blootstelling aan zonlicht.
- Voor volwassenen die weinig in de zon komen (bijvoorbeeld omwille van nachtwerk, die gesluierd zijn) en tijdens de winter en voor mensen met donkere huidskleur: een voedingssupplement met 10 microgram (400 IE) per dag.
- Voor personen met een risico op osteoporose: 15 microgram (600 IE) per dag
- Tijdens de zwangerschap en gedurende de borstvoedingsperiode: 20 microgram (800 IE) per dag.
- Voor ouderen: 20 microgram (800 IE) per dag
• Voedingssupplementen mogen de ADH’s met niet meer dan een factor x 2,5 overschrijden bij zuigelingen, kinderen en ouderen en met niet meer dan een factor x 3 bij tieners en volwassenen. Een hogere dosering is slechts te overwegen onder medisch toezicht.

Lees ook: Hoeveel vitaminen hebt u nodig? Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.


bron: Hoge Gezondheidsraad 'Voedingsaanbevelingen Voor België - Vitaminen en Sporenelementen'- http://tinyurl.com/HGR-9164-9174-voeding

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub