ad

Overgewicht vergroot kans op tien soorten kanker

Laatst bijgewerkt: juni 2015
vr-obesit-weegsch-170_08.jpg

nieuws Het is nu wetenschappelijk bewezen dat overgewicht de kans op maar liefst tien verschillende vormen van kanker vergroot. Dat schrijft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) in een nieuw rapport dat de rol van overgewicht bij het krijgen van kanker bevestigt. Op basis van de huidige stand van de wetenschap en conclusies van experts wereldwijd, is het nu officieel bekend dat overgewicht een belangrijke risicofactor is voor tien vormen van kanker, namelijk alvleesklierkanker, baarmoederkanker, borstkanker (bij vrouwen na de menopauze), darmkanker, eierstokkanker, galblaaskanker, leverkanker, nierkanker, prostaatkanker (gevorderd), slokdarmkanker. Nieuw is dat galblaaskanker nu ook in verband wordt gebracht met overgewicht.

Er zijn verschillende manieren waarop overtollig lichaamsvet het risico op kanker kan beïnvloeden. Zo is onder andere bekend dat vetcellen hormonen afgeven zoals oestrogeen, die het risico op kankersoorten als borstkanker verhogen. Ook is uit onderzoek gebleken dat vet rond de taille het lichaam kan aanzetten tot het produceren van 'groeihormonen'. Als iemand veel van deze hormonen heeft, kan dat tot een verhoogd risico op kanker leiden. Vetcellen kunnen ook leiden tot ontstekingen en insulineresistentie, wat ook van invloed is op het risico op kanker.

Uit recente berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie in samenwerking met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat wereldwijd jaarlijks bijna een half miljoen nieuwe gevallen van kanker toe te schrijven zijn aan overgewicht.


ad


pub