Seksuele identiteit is aangeboren

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
homo-vrienden.jpg

nieuws Volgens Amerikaanse wetenschappers is de seksuele identiteit vastgelegd in de genen en dus aangeboren. Homo- en transseksualiteit zou dus genetisch bepaald zijn. Het zou ook kunnen verklaren waarom mensen soms voelen alsof ze in 'een verkeerd lichaam' zijn geboren.
Seksuele identiteit zou ontstaan uit een variatie in het individueel genoom, aldus de onderzoekers. Het team ontdekte 54 genen in muizen die kunnen verklaren waarom mannelijke en vrouwelijke hersenen er anders uitzien en ook anders functioneren. Vrouwelijke hersenen blijken bijvoorbeeld meer symmetrisch te zijn dan mannelijke hersenen, waardoor de communicatie tussen beide hersenhelften vlotter verloopt. Dat zou kunnen verklaren waarom vrouwen doorgaans verbaal vaardiger zijn en gemakkelijker hun gevoelens kunnen uiten.
Het ging om muizenembryo's in een stadium voor ze geslachtsorganen ontwikkelen en dus voor er sprake kon zijn van een invloed van geslachtshormonen. Dat zegt volgens de onderzoekers iets over waarom iemand zich man of vrouw voelt, ondanks het feitelijke geslacht.
De seksualiteit en het verschil tussen man en vrouw zou dus niet alleen te maken hebben met hormonen, maar ook met een genetische aanleg.
Sinds de jaren '70 hebben veel wetenschappers gedacht dat hormonen de seksualiteit bepaalden. Steeds meer onderzoekers vermoeden dat hormonen daar echter niet alleen verantwoordelijk voor zijn. De onderzoekers gaan nu verder onderzoek doen naar de precieze rol van de 54 genen.
Hun resultaten zouden ook belangrijk kunnen zijn voor kinderen die geboren worden met onduidelijke geslachtsorganen. Dat komt in milde vorm voor bij ongeveer 1% van alle geboortes.


bron: Molecular Brain Research, oktober 2003


Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram