ad

Ken jij de 10 alarmsignalen van kanker?

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
Fotolia_txt-cancer-pijjln-22-15.jpg

nieuws Als onderstaande alarmsignalen hardnekkig zijn (meer dan 2 weken) of zich herhalen, spreek je er best je dokter over aan. Ze kunnen onschuldig zijn en het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem dat niets te maken heeft met kanker. Alleen je arts is in staat om – via gepaste onderzoeken – te bepalen of een hardnekkige onregelmatigheid te maken heeft met kanker.

1. Hardnekkige heesheid of hoest, vooral bij rokers en ex-rokers.

2. Moeilijk slikken, vooral bij mensen die roken en alcohol drinken.

3. Chronische verandering van de stoelgang (constipatie, diarree of afwisseling van beide).

4. Problemen bij het plassen, vooral bij mannen: een zwakke of onderbroken urinestraal, vaker plassen, ook 's nachts, een branderig gevoel bij het plassen, troebele urine of bloed in de urine...

5. Gewichtsverlies, vermoeidheid, aanhoudende pijn (bv. buikpijn, rugpijn, borstpijn...) of aanhoudende koorts, zonder duidelijke oorzaak.

6. Abnormaal bloedverlies: vaginaal buiten de maandstonden of na de menopauze; bloed in de urine, de ontlasting of fluimen; spontaan opduikende blauwe plekken...

7. Knobbeltje of zwelling, eender waar op het lichaam (teelbal, borst, onder de huid...).

8. Bij vrouwen: een plotselinge verandering van de borst (samentrekking van de huid, uitstroming, roodheid, pijn, afwijking van de tepel...).

9. Wijziging of verschijning van een pigmentvlek op de huid.

10. Niet-genezende wonde in de mond of op de huid.

Leeftijd is een risicoverhogende factor is voor kanker. Naarmate men ouder wordt, moet je dus nog attenter zijn voor alarmsignalen.


ad


pub