Waarom navelstrengbloed geven?

dossier

Navelstrengbloed is het bloed dat achterblijft in de navelstreng en de moederkoek. Dit bloed heeft geen functie meer voor moeder of kind en wordt met de moederkoek verwijderd en weggegooid. Dit navelstrengbloed is echter relatief rijk aan bloedvormende voorlopercellen en stamcellen.

Stamcellen zijn in staat om bloed (rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes) te vormen. Bij volwassenen zitten deze cellen in het beenmerg.

Waarom zou je navelstrengbloed doneren?

Door het bloed te verzamelen kort na de geboorte en de stamcellen te verrijken in het laboratorium, kan men deze stamcellen invriezen. Deze kunnen dan bewaard worden voor gebruik bij een patiënt die een stamceltransplantatie nodig heeft. Voor patiënten met leukemie biedt een transplantatie met stamcellen vaak een laatste kans op overleven wanneer de klassieke behandelingen niet aanslaan. Ook patiënten met bloedziekten of met aangeboren afwijkingen die gepaard gaan met een slechte bloedvorming kunnen geholpen worden.

In ons land zijn er ongeveer 50 patiënten per jaar die geen geschikte donor vinden. Speciaal voor deze patiënten zoekt men een niet-familiedonor die beenmerg kan afstaan. Een tweede veelbelovende behandeling is een transplantatie met stamcellen uit navelstrengbloed. In België kunnen jaarlijks 50 patiënten geholpen worden met navelstrengbloed, maar 50 navelstrengbloeddonaties zijn hiervoor echter niet voldoende. Soms moet gezocht worden in een bank met meer dan 1 miljoen giften om een geschikte donatie te vinden.

In België zijn er vijf non-profit openbare instellingen (d.i. universitaire ziekenhuizen) en een privé-organisatie met winstgevend doel die het opslaan van navelstrengbloed organiseren. 

Hoe sta je navelstrengbloed af?

 Het navelstrengbloed wordt door de moeder vrijwillig en zonder vergoeding aan de navelstrengbloedbank ter beschikking gesteld. Het is jammer genoeg nog niet mogelijk om in elk ziekenhuis navelstrengbloed te doneren. Informeer je bij je arts of gynaecoloog als je overweegt om te doneren.

Voor de bevalling moet je een formulier invullen met vragen over erfelijke aandoeningen en ziekten bij jou en in je familie, en het toestemmingsformulier ondertekenen. 

Tijdens de bevalling wordt bij jou bloed afgenomen, dat onderzocht wordt op een aantal bloedoverdraagbare ziekten. Navelstrengbloed wordt na de geboorte van jouw kind afgenomen. Alleen het bloed dat achterblijft in de navelstreng en moederkoek, nadat de navelstreng werd doorgeknipt, wordt in een zakje verzameld. Het bloed wordt afgenomen terwijl de moederkoek nog in de baarmoeder zit. Deze procedure heeft dus geen enkele nadelige invloed voor je kindje noch voor jezelf en is pijnloos. Je baby wordt niet geprikt. 

Zes maanden na de bevalling wordt bij jou opnieuw bloed afgenomen voor een controle op virusaandoeningen. Om bepaalde erfelijke aandoeningen uit te sluiten wordt ook je baby na één jaar onderzocht. Er wordt geen bloed bij de baby afgenomen. Pas als alle resultaten van kwaliteitscontrole en overige karakteristieken gekend en beoordeeld zijn, wordt het navelstrengbloed vrijgegeven voor eventueel gebruik.

Meer info: www.uzleuven.be/navelstrengbloedbank


Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram