Waarop letten bij het vullen van een rugzak?

Laatst bijgewerkt: juni 2013

nieuwsMaximumgewicht. Uw rugzak mag volgeladen niet meer dan 20% van uw lichaamsgewicht wegen. Weegt u 70 kg, dan betekent dat dus maximaal 14 kg. Voor kinderen geldt een maximum van 10% van hun lichaamsgewicht.

• Gebruik een rugzak met een verstevigde rug en compartimenten, en met twee brede, verstelbare draagriemen en een heupband. Hierdoor kan de last zo dicht mogelijk tegen het lichaam aansluiten. De draagriemen moeten minstens vijftig centimeter lang zijn en ter hoogte van de schouders zeker vier centimeter breed. Een goede opvulling van de draagriemen is noodzakelijk.

• Zorg ervoor dat uw rugzak vol zit. De spullen moeten zo veel mogelijk over de volle lengte van de rugzak verdeeld zijn. Trek de compressiebanden alleszins voldoende aan zodat het gewicht zo dicht mogelijk tegen de schouders komt en de inhoud niet kan gaan schuiven.

Verdeel het gewicht. Indien de rugzak aan de linkerkant veel zwaarder weegt dan aan de rechterkant, krijgt u gegarandeerd problemen.

• Dingen die u onderweg nodig hebt, zoals regenkleding, water en andere dingen, moet u er snel uit kunnen halen, zonder de hele rugzak te ontladen.

Op de heupen. De rugzak moet vooral op de heupen steunen, niet op de schouders. Steek de zwaarste dingen (zoals water, brandstof en tent) zo dicht mogelijk tegen uw rug, zodat het zwaartepunt van de rugzak bijna recht boven uw heupen komt. Middelzware dingen komen ter hoogte van uw achterwerk, daaronder en daarachter de lichte spullen, zoals een slaapzak. Achter de zware spullen weer lichte/middelzware spullen (eten/reservekleding) en bovenop middelzware spullen.

Aansnoeren. Hoe minder de rugzak naar achter hangt (aan de schouders) hoe meer gewicht er op de heupen terecht komt. Trek de loadlifters op de schouderbanden en de zijkanten van de heupband losser of strakker. Bij stijgen moet het gewicht zo dicht mogelijk tegen uw lijf zitten, bij dalen mag het wat losser.

• Til de rugzak altijd op met gebogen knieën. Het beste is dat u een zware rugtas eerst op de tafel zet en daarna op de rug tilt.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram