ad

Onvoldoende zweten (an- of hypohidrosis)

Laatst bijgewerkt: november 2015

dossier Bij anhidrosis heeft men helemaal geen zweetproduktie, bij hypohidrosis heeft men onvoldoende zweetproduktie.

Bij anhidrosis ontbreekt de zweetproduktie, als gevolg van afwijkingen van de zweetklier zelf of door neurologische of endocrinologische stoornissen. Ook een ontregeling van het temperatuurcentrum in de hersenen kan de oorzaak zijn. Er zijn vele oorzaken aanwijsbaar zoals lepra, syringomyelie, diabetes mellitus, zweetklieraplasie, congenitale ectodermale dysplasie, ichthyosis, miliaria, atrofie van de huid bij sclerodermie en de ziekte van Sjögren.

zie ook artikel : Sjögren-syndroom (ook Z.van Gougerot-droge ogen of SS )

Wat gebeurt er in het lichaam?

Onvoldoende zweten komt door een defect signaal naar de hersenen. De zweetklieren zijn aanwezig en geven wel een prikkel door naar de hersenen, maar er volgt geen reactie op deze prikkel.
Doordat er geen reactie komt, zal de lichaamstemperatuur langzaam stijgen tot lichte koorts. Afhankelijk van de ernst van de aandoening zal de temperatuur meer of minder hard stijgen.

Diagnose

• De zweetproduktie kan vrij gemakkelijk beoordeeld worden door een zetmeel-jodiumproef. Hierbij wordt de huid goed afgedroogd en ingesmeerd met 20% jodium in alcohol. Na droging wordt zetmeel over de huid aangebracht. Zetmeel reageert met jodium in aanwezigheid van het water uit het zweet en geeft een donkerblauw-zwarte verkleuring op de plaats van de zweetdruppel.

• Men kan ook een gewogen hydrofiel gaasje aanbrengen onder een plastiekje en dit na een tijdje weer wegen; aan de gewichtstoename is de hoeveelheid (of afwezigheid van)geproduceerd zweet af te lezen.

Wat zijn de gevolgen van deze aandoening?

De lichaamstemperatuur zal stijgen (men krijgt koorts) met bijkomend zware hoofdpijn en vermoeidheid.
Het reactievermogen daalt.
Ook daling van de bloeddruk is één van de gevolgen. Het hart begint sneller te kloppen en ook kortademigheid en eventueel hyperventilatie treedt op.

Wat kan je doen?

Vermijd sowieso te warme of niet-verluchte ruimten. Ook teveel zon is niet optimaal. Maar eveneens zware lichamelijke inspanningen zijn uit den boze. Aangezien men zelf aanvoelt wanneer de lichaamstemperatuur begint te stijgen, kan men de inspanning stoppen of warme ruimte verlaten.
Wanneer het verlaten van de te warme ruimte of het beëindigen van de inspanning niet meer voldoende is, kan men de lichaamstemperatuur het best doen dalen door afkoeling met water, maar ook een ventilator of een ijszak kan al helpen.

zie ook artikel : Mijn verhaal: ik lijd aan ectodermale dysplasie (te weinig transpireren)
ad


pub