Malaria duikt opnieuw op in Griekenland

Laatst bijgewerkt: december 2012

nieuws Toeristen die naar Griekenland reizen, worden aangeraden om hun voorzorgen tegen malaria te nemen. Sinds vorig jaar is er opnieuw malaria opgedoken. Tot nu toe zijn uitbraken gesignaleerd in de zuidelijke streken Lakonia en Attica. Vorig jaar werden er een veertigtal en dit jaar een zeventigtal gevallen vastgesteld, waarvan zeker 10% ter plaatse werd opgelopen. Ook het Westnijlvirus dat eveneens door muggen wordt overgedragen wordt in toenemende mate in Griekenland (en Turkije) gesignaleerd.

In het Europese online tijdschrift Eurosurveillance verscheen een oproep tot de Griekse gezondheidsverantwoordelijken om dringend maatregelen te nemen om te voorkomen dat de ziekte zich opnieuw kan vestigen in het land. Malaria was sinds 1974 uitgeroeid in Griekenland. Dat de ziekte nu terug opduikt wordt toegeschreven aan de economische problemen van het land en de gebrekkige medische verzorging van het toenemend aantal migranten en daklozen.

De Griekse overheid heeft intussen maatregelen getroffen en werkt intensief samen met internationale experts op het gebied van muggenbestrijding.

Het risico voor toeristen blijft momenteel beperkt. Zij hoeven dan ook geen anti-malariapillen in te nemen. Reizigers wordt wel geadviseerd zich te beschermen tegen muggen en muggenwerende middelen te gebruiken.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram