Actieve rokers behouden betere longfunctie

nieuws Rokers die regelmatig fysiek actief zijn hebben minder kans op een verminderde longfunctie ten gevolge van COPD (chronisch obstructief longlijden). Dat blijkt uit een longitudinale studie bij inwoners van Kopenhagen (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 1 maart 2007 en Thorax, september 2006).
De studiegroep bestond uit 6790 personen die gedurende ruim 10 jaar werden vervolgd. De mate van fysieke activiteit werd ingedeeld in 3 groepen: weinig, matige en hoge activiteit. Longfuncties (FEV1 en FVC) werden regelmatig gemeten; Rokers die veel lichamelijke activiteit ontwikkelden bleken een minder sterke achteruitgang van de longfunctie te vertonen dan rokers die weinig bewogen. Bovendien hadden de actieve rokers een kleinere kans op het ontwikkelen van COPD. Ook rokers die slechts matig maar wel regelmatig bewegen, hadden een betere longfunctie en hadden minder kans op het krijgen van COPD.

Lees ook: COPD of 'rokerslong': chronische en langzaam progressieve longaandoening


Laatst bijgewerkt: maart 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram