Cholesterolverlager geen effect op dementie

nieuws Het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen door zeventigplussers heeft geen effect op het risico op dementie en beroerte.

Dat blijkt uit een groot Brits-Nederlands onderzoek onder bijna 6000 zeventigplussers dat maandag tijdens het congres van de American Heart Association in Chicago is gepresenteerd.
Uit deze studie waaraan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de universiteiten van Glasgow en Cork meewerkten, blijkt dat cholesterolverlagers wel het risico op hartinfarcten met 20 procent vermindert, zegt internist R. Westendorp van LUMC. Het is volgens professor Westendorp voor het eerst dat is aangetoond dat cholesterolverlagers ook helpen tegen hartinfarcten bij oudere mensen.

Op dit moment staat in de richtlijnen voor huisartsen en specialisten dat zij mannen boven de zeventig en vrouwen boven de vijfenzeventig geen cholesterolverlagers moeten voorschrijven. Men ging er vanuit dat dit geen effect had bij deze doelgroep. Westendorp verwacht aanpassingen van die richtlijnen.
Bron: ANP, 18 november 2002


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram