Is het ongezond om te schrijven op je handen?

In dit artikel
Is het ongezond om te schrijven op je handen?

dossier

Inkt is een samenstelling van allerhande chemische stoffen. Hoewel het goedje niet bedoeld is voor contact met je huid, belandt het daar wel soms. Voor korte memo’s bijvoorbeeld of een tekeningetje op de arm van je kind. Inkt komt zo in onze bloedbaan terecht. Hoe schadelijk is dat precies?

Lees ook: Website geeft informatie over chemische stoffen in dagelijkse producten

Wat zit er in inkt?

Getty_spiekbrief_reminder_hand_inkt_2023.jpg

© Getty Images

Inkt wordt gemaakt op basis van water, maar er zitten ook kleurstoffen, oplosmiddelen, smeermiddelen, harsen en bewaarmiddelen in. Die stoffen kunnen in theorie giftig zijn. Hoe giftig precies, dat hangt af van de verhouding tussen de stoffen. Hoe meer er van de schadelijke stoffen in de inkt zitten, hoe ongezonder de inkt in zijn geheel is.

Lees ook: 10 tips voor een veilig gebruik van haarkleurmiddelen

Inktvergiftiging

De inkt uit je balpen die op de huid terechtkomt, vindt zijn weg naar de bloedbaan. De stoffen uit de inkt kunnen vervolgens tot in je organen geraken. Als je af en toe eens een korte boodschap op je handen schrijft, zal je geen schadelijke effecten ondervinden van de inkt op je huid. De hoeveelheid inkt, en dus de schadelijke chemische stoffen, zijn in dat geval minimaal.

Als je echter grote delen van je huid inkleurt met een balpen, worden de gezondheidsrisico’s groter. Je zal mogelijks last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid, typische symptomen van inktvergiftiging. 
Professor toxicoloog Jan Tytgat van de KULeuven zegt daarover: “Soms lopen kinderen met carnaval een hele dag met een gezicht vol viltstift rond en dat is wel ongezond. Het kan zelfs zijn dat je kind nadien klaagt over hoofdpijn of misselijkheid. Het gevolg van de chemische stoffen die via de huid in de bloedbaan terechtkomen.”

Wie zich zorgen maakt, kan opteren voor een kindvriendelijke pen of stift. Daar zouden de schadelijkste stoffen niet in zitten. 

Lees ook: Iets onthouden? Schrijven op papier werkt beter dan digitaal opslaan

Niet enkel via de huid

Inktvergiftiging gebeurt niet enkel door contact met de huid. Je kan de damp van inkt bijvoorbeeld ook inademen of inkt kan in je mond terechtkomen als je op een balpen kauwt. Maar ook daar hoef je je geen zorgen over te maken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bevatten balpennen, viltstiften en vulpennen zo weinig inkt dat het niet voldoende is om vergiftiging te veroorzaken als je op een pen zuigt. 

Zelfs als je een flesje met inkt opdrinkt, zal je hoogstens wat irritatie ondervinden, maar je zal niet ernstig vergiftigd zijn. Anders is het voor inkt in printerpatronen. Die bevatten een grote hoeveelheid inkt en kunnen bij consumptie dus erg schadelijk zijn. Medische hulp is in dat geval aangewezen.
Als er inkt in je ogen terechtkomt, kan dat zorgen voor irritatie maar het is geen aanleiding tot vergiftiging. Het volstaat doorgaans om je oog goed de spoelen met water. Als de irritatie blijft, ga je het best naar de dokter.

Bronnen:
https://radio2.be
https://www.healthline.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram