10 tips voor een veilig gebruik van haarkleurmiddelen

123-haar-kleuren-kapster-02-18.jpg

dossier

1. Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor je een product gebruikt en volg deze nauwkeurig op. Voor mengelingen volg je nauwkeurig de vermelde bereidingsvoorschriften.

2. Verwijder juwelen en metalen haarspelden. Vermijd het gebruik van metalen voorwerpen.
Juwelen kunnen je hinderen en het product kan zich ophopen tussen de juwelen en de huid. Daarenboven kunnen metalen voorwerpen nikkel bevatten dat bij sommige mensen allergische reacties veroorzaakt. Metalen kunnen ook reageren met de haarkleurmiddelen. Gebruik dus uitsluitend het materiaal dat bij het product is meegeleverd.

3. Draag steeds de bij het product meegeleverde handschoenen.

4. Bij het aanbrengen van het product moet je elk contact met de ogen, het gezicht, de oren, de handen of andere lichaamsdelen vermijden. Bij contact, onmiddellijk spoelen.

5. Houd je aan de opgegeven inwerktijd, en spoel de haren vervolgens goed.

6. Je mag de haren kleuren tijdens de zwangerschap, behalve wanneer er een tegenindicatie is vermeld op het product. De veiligheid van haarkleurmiddelen wordt ook getest voor zwangere vrouwen.

7. Permanente en semipermanente haarkleurmiddelen worden afgeraden voor de leeftijd van 16 jaar

Haarkleurmiddelen en in het bijzonder permanente en semipermanente haarkleurmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken. Wanneer iemand gevoelig is voor een bepaalde stof, blijft dit zo voor de rest van zijn/haar leven. Bovendien kunnen de reacties verergeren en zich uitbreiden tot andere stoffen die bijvoorbeeld gebruikt worden in geneesmiddelen, kleren, inkt, … 
Om die reden worden permanente en semipermanente haarkleurmiddelen afgeraden voor de leeftijd van zestien jaar.

8. Ook haarkleurmiddelen op basis van natuurlijke, plantaardige of biologische bestanddelen kunnen allergische reacties uitlokken. Ook de parfums die worden toegevoegd aan de producten kunnen natuurlijke allergene stoffen bevatten.

9. Een voorafgaande gevoeligheidstest wordt over het algemeen aanbevolen op het etiket van permanente en semipermanente haarkleurmiddelen om de risico’s op allergische reacties op te sporen. Een negatief resultaat is echter geen garantie op het uitblijven van een allergische reactie tijdens of na het kleuren van het haar.

10. Gebruik geen haarkleurmiddel: 
• Wanneer je allergisch bent voor een ingrediënt vermeld in de ingrediëntenlijst van het product.
• Wanneer je hoofdhuid gevoelig, geïrriteerd of beschadigd is, of wanneer je uitslag hebt in je gezicht.
Wanneer de huid beschadigd of geïrriteerd is of wanneer je uitslag hebt, dan is de huid minder goed beschermd en kunnen de bestanddelen van het haarkleurmiddel makkelijker doordringen, wat het risico op irritatie en allergische reacties verhoogt.
• Om je wimpers of wenkbrauwen te kleuren. 
• Wanneer je eerder al reageerde op een haarkleuring of op een tijdelijke tatoeage met zwarte henna.

Een reactie kan een teken zijn van een allergische reactie of van irritatie die kan verergeren wanneer je je haar kleurt. Aan de hand van een medisch onderzoek kunnen de oorzaak en de nodige maatregelen worden achterhaald.

Wanneer de producten voor de tijdelijke tatoeages alleen henna bevatten, zijn de resulterende tattoos lichtbruin van kleur en verdwijnen ze vrij snel. Voor een sneller en donkerder effect wordt soms parafenyleendiamine aan de henna toegevoegd. Dit zwarte pigment is zeer allergeen wanneer het op de huid wordt aangebracht. Het zit ook in tal van permanente haarkleurmiddelen. Er kan dus een allergie optreden door een tijdelijke tatoeage die parafenyleendiamine bevat en die allergische reactie kan opnieuw opduiken bij het kleuren van het haar.

Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram