Waarop moet je letten als je (zelf) gelnagels wil zetten?

In dit artikel
Waarop moet je letten als je (zelf) gelnagels wil zetten?

dossier

Gelnagels zijn bijzonder populair. Nagelsalons zijn volgeboekt en online kun je tal van gellak-pakketten vinden om zelf gelnagels te plaatsen. Maar is het wel een goed idee om zelf aan de slag te gaan? 

Lees ook: Tips voor mooie vingernagels

Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Allergisch voor gelnagels

Recent onderzoek toont aan dat gelnagels niet zonder risico zijn. Een allergische reactie op de producten kan al snel leiden tot een hoop medische problemen. De grootste boosdoeners blijken de acrylaat-monomeren in de gel. Deze chemische verbindingen zorgen ervoor dat de lak mooi glanst, maar veel mensen reageren er gevoelig op. Ze krijgen huiduitslag en in ernstige gevallen kan een allergische reactie leiden tot loskomende nagels en ademhalingsproblemen.

Eens je een allergische reactie hebt gehad op de acrylaat-monomeren in de gel, is de kans groot dat je lichaam ook zal reageren op andere producten die acrylaten bevatten. Denk dan bijvoorbeeld aan prothesen, tandvullingen en bepaalde medicatie voor diabetes

Lees ook: Allergie voor kunstnagels is belangrijke oorzaak van handeczeem

Zelf gelnagels plaatsen

De meeste nagelstylisten zijn goed opgeleid en weten hoe ze de gel veilig op je nagels moeten aanbrengen zodat het risico op gezondheidsproblemen beperkt blijft. Allergische reacties komen dan ook het vaakst voor bij mensen die zonder enige ervaring gelnagels proberen te zetten met producten die ze online hebben gekocht. Ze gebruiken onprofessionele UV-lampen die niet de juiste temperatuur hebben waardoor de gel niet goed opdroogt en de acrylaat-monomeren in de huid en nagels kunnen dringen. 

Lees ook: Hoe verwijder je gelpolish op je nagels?

Hoe veilig gelnagels zetten?

Experten geven de voorkeur aan normale nagellak, maar wil je toch zelf gelnagels zetten, dan zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om dat zo veilig mogelijk te doen:


  1. Lees altijd goed het etiket om te weten of de gellak geschikt is voor thuisgebruik.
  2. Zorg ervoor dat je de gellak enkel aanbrengt op je nagel en vermijd de huid rondom.
  3. Laat af en toe je nagels bloot zodat ze tijd hebben om te herstellen en je eventuele tekenen van huidkanker sneller opmerkt.
  4. Wrijf je handen in met zonnecrème voordat je de UV-lamp gebruikt. Er is nog weinig wetenschappelijk bewijs dat UV-lampen het risico op huidkankers verhogen, maar oplettendheid is altijd aangeraden. 

Lees ook: Dit zijn de 9 meest voorkomende nagelproblemen

Bronnen:
https://www.bbc.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.nytimes.com

Geschreven in samenwerking met Frederike Annaert

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram