Allergie voor kunstnagels is belangrijke oorzaak van handeczeem

In dit artikel
Allergie voor kunstnagels is belangrijke oorzaak van handeczeem

dossier

Een allergie voor kunstnagels is eigenlijk een allergie voor acrylaten die in kunstnagels zitten. Dat komt vaak voor. Bij bijna 4 op 10 mensen met handeczeem zouden kunstnagels de oorzaak zijn. Ongeveer de helft van die mensen zijn schoonheidsspecialisten die frequent met kunstnagels werken, maar wie kunstnagels draagt kan een allergie ontwikkelen.

Lees ook: Hoe herken je een allergie?

Lees ook: Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?

Allergie voor kunstnagels

Getty_nagels_eczeem_hand_vingers_2023.jpg

© Getty Images

De allergie wordt veroorzaakt door de acrylaten die in kunstnagels verwerkt zijn. Zowel acrylnagels als gelnagels bevatten acrylaten. Bij het plaatsen van acrylnagels volgens de zogenaamde ‘liquid’-methode komen wel meer acrylaten vrij dan bij gelnagels. Bij de liquid methode wordt de kunstnagel na toevoeging van een poeder snel verhard. Daarbij komt veel stof in de lucht terecht. Bij de gelmethode is de grondstof wat stroperiger, waardoor minder stof vrijkomt.

Lees ook: Hoe werkt een huidtest voor allergie?

Symptomen allergie voor kunstnagels

Een allergie voor kunstnagels uit zich in de vorm van eczeem, met als belangrijkste symptomen jeuk, roodheid, zwelling, papels, blaasjes of schilfers op de huid rond de nagels, de vingers en de handen, maar soms ook op andere huidgebieden (armen, hals...). Soms kunnen de nagels loslaten.

Lees ook: Handen wassen: advies voor mensen met psoriasis of eczeem

Wat kan je eraan doen?

Een contactallergie voor acrylaten kan je niet behandelen. Dat betekent concreet dat je, om de symptomen aan te pakken, de kunstnagels moet laten verwijderen en geen kunstnagels meer mag dragen. Er bestaan tegenwoordig wel antiallergische gels, maar de ervaring hiermee bij mensen met een bewezen contactallergie is nog beperkt.


Een aantal maatregelen kunnen mogelijk helpen om de klachten te voorkomen:

  • Gebruik de gelmethode i.pl.v. de liquidmethode.
  • Gebruik nitrile of beter nog speciale 4H-handschoenen. Geen latex, PVC of of vinyl want die houden de acrylaten niet tegen.
  • Gepaste afzuiging werkruimte en werkbank. Deze dient naar beneden toe te zuigen, en niet naar het plafond, want zo komt het met het gezicht in contact.
  • Gebruik een mondmasker.

In de plaats van kunstnagels kan je ook plaknagels proberen. Die kunnen direct op de nagel gelijmd worden met behulp van een cyanoacrylaatlijm; deze acrylaat veroorzaakt (bijna) nooit een contactallergie.

Soms kunnen antiallergische kunstnagels een oplossing bieden naar die zijn nog zeer duur en er is nog weinig onderzoek naar gedaan.


Lees ook: Latexallergie: symptomen, maatregelen en preventie

Lees ook: Tips voor mooie vingernagels

Bronnen:
www.astma-en-allergiekoepel.be
www.huidarts.com


Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram