Suiker hoofdoorzaak van overgewicht?

123-man-sportdr-fitn-training-05-15.jpg

nieuws In een standpunt in het gezaghebbende British Journal of Sport Medicine schrijven enkele wetenschappers dat niet het gebrek aan beweging maar het teveel aan suiker de grootste boosdoener is van overgewicht. Afvallen kan alleen als men ook zijn dieet aanpast.
Regelmatig bewegen is belangrijk voor de gezondheid, onder meer om bepaalde ziekten, zoals hartziekten, diabetes en dementie te voorkomen of te vertragen. Maar vandaag veroorzaakt onze voeding meer ziekte dan niet bewegen, alcohol en roken samen.

Veel mensen houden hun gewicht en de dagelijkse inname van calorieën in de gaten. Maar het gaat volgens de wetenschappers niet om de hoeveelheid, maar om de bron van deze calorieën. 40% van de mensen met een normaal gewicht blijken vandaag toch aandoeningen te hebben die samenhangen met overgewicht. Calorieën uit suiker versterken het hongergevoel en zorgen ervoor dat er meer vet wordt opgeslagen. Terwijl calorieën uit vet juist een verzadigd en vol gevoel geven. Als u iedere dag 150 extra suikercalorieën, dan is de kans op diabetes elf keer groter dan wanneer u iedere dag 150 extra vetcalorieën verorbert.

De onderzoekers waarschuwen ook tegen het overdreven gebruik van sportdranken door sporters en voor een koolhydraatrijk dieet bij het sporten. Sportscholen en clubs moeten stoppen met de verkoop van sportdranken. In plaats van veel kolhydraten te eten voor een sportieve inspanning zouden sporters beter een vetrijke maaltijd eten.

Onder koolhydraten vallen – naast suiker – o.a. glucose (druivensuiker), fructose (fruitsuiker), lactose, galactose, cellulose en zetmeel. De onderzoekers zijn van mening dat het verlagen van de inname van koolhydraten een cruciale aanpak is om de strijd met obesitas aan te gaan. Daarnaast moet het makkelijker worden om gezond te eten. ‘Groene’ fast food moet binnen handbereik zijn.

Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram